Effect of nettle extracted hair care product into some microelements content and scalp properties of women’s human hair - U, Khulan; D, Sukhbold; T, Khongorzul; E, Uranchimeg; Ya, Enkhtur; O, Bolormaa (Bulletin of the Institute of Chemistry and Chemical Technology, 2018)
Human hair is indicator of attractiveness, femininity, masculinity, health and beauty. Therefore, current research is aimed to study the correlation between elements and scalp properties when use natural hair care product which produced in Mongolia. The fifty women’s scalp hair samples were collected between age of 20 to 40 years living in Ulaanbaatar. Hair samples were divided into two groups experimental (35 women) and control (15 women) groups. Hair samples were pre-treated and wet digested using nitric acid and hydrogen peroxide. The measurements of scalp hair samples were carried out by using ICP-MS and ICP-OES methods for nutritional or essential elements (Ca, Cr, Cu, Co, Fe, I, Mg, Mn, Mo, Na, K, Se and Zn), toxic elements (As, Cd, and Pb), and additional elements (Ni, Rb, Sr, Ag and Ti). In this study, the contents of calcium, copper, magnesium, iron, zinc were correlated with scalp skin moisture, sebum, pH, hair particle and diameter. The negative correlations were observed for scalp skin moisture and Zn, also positive correlations scalp skin moisture and Cu. When scalp skin moisture increasing by 72.7%, zinc content in hair decreased by 67.7%, also copper content increased by 19.7%. The hair particle in 1cm2 square increased by 8.30%, when magnesium content decreasing by 8.27%. Эмэгтэй хүний толгойн үсэнд агуулагдах зарим элементийн агуулга, хуйхны шинж чанарт халгайн ханд бүхий бүтээгдэхүүн нөлөөлөх нь Хураангуй: Хүний толгойн үс нь биоиндикаторын үүрэг гүйцэтгэх хэдий ч нөгөө талаас хүний гоо сайханд чухал нөлөөтэй. Иймд бид Монголд үйлдвэрлэгдсэн байгалийн гаралтай үс арчилгааны бүтээгдэхүүн хэрэглэхэд үсний гадаад шинж чанар, микроэлементийн агуулга хоорондын хамаарлыг судлахыг зорьлоо. АШУҮИС-ийн Арьс судлалын тэнхимтэй хамтран харьцангуй эрүүл 20-40 насны 50 эмэгтэйг судалгаанд оролцогчоор сонгож гурван сарын хугацаанд байгалийн гаралтай бүтээгдэхүүнийг хэрэглэх явцад судалгаанд хамрагдахаас өмнөх ба дараах гэсэн үе шаттайгаар туршилтын бүлгийн 35 эмэгтэй, хяналтын бүлгийн 15 эмэгтэй гэсэн харьцаатайгаар үсний дээжийг авсан болно. Үсний дээжийг хүчлийн задаргаагаар (азотын хүчил (HNO3) болон устөрөгчийн хэт исэл (H2O2)) уусмалд шилжүүлэн уусгасан дээжийг индукцийн холбоост масс спектрометр (ICP-MS), индукцийн холбоост гэрэл цацаргалтын спектрометр (ICP-OES)-ийн аргаар шим тэжээлийн 11 (Ca, Cr, Cu, Co, Fe, I, Mg, Mn, Mo, Na, K, Se, Zn), хортой 3 (As, Cd, Pb), нэмэгдэл 5 элемент (Ni, Rb, Sr, Ag, Ti)-ийн агуулгыг тус тус тодорхойллоо. Энэ судалгааны хэсэгт кальци (Ca), зэс (Cu), магни (Mg), төмөр (Fe), цайр (Zn) элементүүдийн агуулгыг хуйхны тослог, чийг, орчин буюу pH, үсний ширхэгийн тоо, диаметртэй холбон авч үзлээ. Хуйхны чийг нь цайрын агуулгатай урвуу, зэсийн агуулгатай шууд хамааралтайг тогтоолоо. Хуйхны чийг 72.7%-иар нэмэгдэхэд, цайрын агуулга 67.7%-иар буурч, зэсийн агуулга 197%-иар нэмэгдсэн байна. Харин 1 см2 талбай дахь үсний ширхэгийн тоо 8.7%-иар нэмэгдэхэд, үсний ургалтад нөлөөлөх магнийн агуулга 8.3%-иар буурч урвуу хамааралтай байгаа нь магнийн агуулга дундаж агуулга руу нэмэгдэхэд үсний ургалт нэмэгддэг болохыг харуулж байна. Түлхүүр үг: хүний толгойн үс, үс арчилгааны бүтээгдэхүүн, микроэлемент, туршилтын бүлэг, хяналтын бүлэг