Phytochemical study of Jurinea mongolica Maxim - M, Dumaa; Gruner, Margit; Tilo, Luebkim; T, Solongo; G, Chunsriimyatav; Knolker, Hans-Jaochim (Bulletin of the Institute of Chemistry and Chemical Technology, 2018)
There are hispidulin, quercetin-3-О-rutinoside, lupeol, taraxasterol, β-sitosterolwere isolated from the ethylacetate, n-buthanol and petroleum ether fractions of the aerial parts of Jurinea mongolica Maxim. grown in Mongolia. Molecular structures of these compounds were elucidated by using TLC, CC, IR, Mass spectrometer and 1H, 13C and 2D NMR (HSQC, HMBC, 1H-1H COSY, NOESY) methods. All of these compounds were isolated from the Mongolian J. mongolica for the first time. Монгол чоногоно (Jurinea mongolica Maxim.) ургамлын фитохимийн судалгаа Манай орны унаган ургамалд багтдаг Монгол чоногоно (Jurinea mongolica Maxim.) ургамлын газрын дээд хэсгийн этилацетат, н-бутанол, петролейний эфирийн фракцаас гиспидулин, кверцетин-3-О-рутинозид, тараксастерол, лупеол, β-ситостерол бодисыг химийн цэвэр төлөв байдлаар ялгав. Тэдгээр бодисын молекулын бүтэц байгууламжийг НУТ, масс спектрометр, хроматомасс спектроскоп, 1Н ПСР, 13С болон хоѐр хэмжээст ЦСР-ын спектроскопын аргаар таньж тодорхойлов. Судалгааны дүнд 2 фенолт нэгдэл, 2 тритерпен, 1 стеролын төрлийн бодисыг энэ зүйл ургамлаас анх удаа олсон нь шинжлэх ухааны шинэ мэдээлэл болов. Түлхүүр үгс: Монгол чоногоно, Нийлмэл цэцэгтэн, фенолт нэгдэл, тритерпен, стерол