Investigation of [2+2] photodimerization of trans-4-(trifluoromethyl) cinnamic acid - Bayasgalan, Ulambayar; Chantsalnyam, Bariashir; Nergui, Uranbileg; Khongorzul, Batchuluun; Jargalsaikhan, Lkhasuren; Davaasambuu, Jav (Bulletin of the Institute of Chemistry and Chemical Technology, 2022)
Solid state [2+2] photodimerization is one of the unique organic reactions that take place between unsaturated molecules under ambient conditions. Complex molecules that are difficult to obtain by traditional organic synthesis methods can be obtained in high yield without the use of solvents. In this work, solid-state [2+2] photodimerization of trans-4-trifluoromethyl cinnamic was investigated via X-ray diffraction and optical spectroscopy methods (UV-vis spectroscopy, FTIR spectroscopy). The crystal structure was determined from powder X-ray diffraction. Furthermore, optical spectroscopy results indicate that the trans-4-trifluoromethyl cinnamic acid undergoes [2+2] photodimerization reaction to yield a product with a cyclobutane framework. The photoconversion process is associated with a complete loss of the long-range order of the reactant and the resulting material is amorphous. Due to the utilization of broad-band light for the reaction, large amounts of product form on the surface and this leads to the precipitation of the product phase which disintegrates the crystal. Транс-4-трифлуорометил фенилпропионы хүчлийн [2+2] фотодимеризаци урвалын судалгаа Хураангуй: Тасалгааны орчинд гэрлийн үйлчлэлээр давхар холбоо бүхий ханаагүй молекул хооронд явагддаг органик химийн өвөрмөц урвалуудын нэг нь [2+2]фотодимеризацийн урвал юм. Энэ урвалыг хатуу төлөвт явуулснаар уламжлалт органик синтезийн аргуудаар гарган авахад хүндрэлтэй комплекс молекулуудыг хортой уусгагч ашиглалгүйгээр, өндөр гарцтайгаар гарган авах боломжтой. Бид энэ ажлаар транс-4-трифлуорометил фенилпропионы хүчлийн кристаллын тасалгааны температурт явагдах хатуу төлөвийн [2+2] фотодимеризацийн урвалын судалгааг нунтгийн рентген дифракци ба оптик спектроскопын аргуудаар (хэт ягаан туяа-үзэгдэх гэрлийн спектроскоп, нил улаан туяаны спектроскоп) хийж гүйцэтгэсэн. Транс-4-трифлуорометил фенилпропионы хүчлийн кристалл бүтцийг нунтгийн рентген дифракцийн аргаар тодорхойлсон. Цаашлаад, транс-4-трифлуорометил фенилпропионы хүчил нь [2+2] фотодимеризацийн урвалд орж циклобутан бүхий молекул үүсгэдэг болохыг оптик спектроскопын үр дүнгээр харуулав. Урвалын явцад дээжийн кристалл бүтэц алдагдаж шинэ аморф бүтэц үүсэж буйг нунтгийн рентген дифракцийн аргаар батлав. Энэ үзэгдлийг транс-4- трифлуорометил фенилпропионы хүчлийн кристаллыг өргөн мужийн гэрлээр үйлчилэх үед кристаллын гадаргууд үүссэн их хэмжээний бүтээгдэхүүн бодис нь тунадасжиж шинэ фаз үүссэнтэй холбон тайлбарлав. Түлхүүр үг: хатуу төлөв, димеризаци, рентген дифракци, фотохими