On the Minimization Problem of the Sum of Ratios - Jargalsaikhan, Davaajargal; Darkhijav, Bayarjargal (Journal of Institute of Mathematics and Digital Technology, 2022)
We consider the problem of minimizing a sums of ratios that belong to a class of global optimization problems. Since the problem is nonconvex, the application of local search algorithms cannot always guarantee to find a global solution. It has been shown that problem can be solved by DC programming methods and algorithms. Dinkelbach-type algorithms are more efficient techniques because fractional problems reduce to a scalarized optimization problem. For solving the problem, we apply a generalized Dinkelbach algorithm requires finding the roots of a nonlinear equation. The numerical experiments were conducted on Python Jupyter Notebook for a box constrained set. The problem also has been solved by a gradient descent method and compared with the Dinkelbach algorithm. Numerical results are provided. Бутархай Програмчлалын Нийлбэр Хэлбэрийн Бодлогыг Минимумчлах нь Хураангуй: Энэхүү судалгаандаа бид глобал оптимизацийн ангилалд багтах бутархай программчлалын минимумчлах бодлогыг авч үзсэн болно. Бодлого нь ерөнхий тохиол-долд гүдгэр биш тул локал хайлтын аргаар бодоход үргэлж глобал шийд олдохгүй. Энэ төрлийн бодлогыг DC програмчлалын аргаар шийдэж болохыг харуулсан. Динкельбах алгоритм нь бутархай программчлалын бодлогыг энгийн оптимизацийн бодлогод шилжүүлдэг тул илүү үр дүнтэй арга юм. Иймд энэ бодлогыг бодоход Динкельбах алгоритм ашиглан олон хувьсагчтай шугаман бус тэгшитгэлийн шийдийг олох арга руу шилжүүлэх боломжтой байдаг. Тооцооллыг Python Jupyter Notebook дээр 100 хүртэлх хэмжээ-сийн хувьд хийсэн ба үүний зэрэгцээ градиент бууралтын арга дээр үр дүнгийн туршилтхийж, Динкельбах алгоритмтай харьцуулсан болно. Түлхүүр үгс: Динкелбах алгоритм, градиент бууралтын арга