The U.S. policy towards Indo-Pacific region and Mongolia-U.S. strategic partnership - Dashnyam, Zolboo; Luguusharav, Byambakhand (Journal of International Studies, 2020)
Mongolia’s security primarily depends on how the country develops respective bilateral relations with its neighbors and great powers including the United States. In this sense, it is important to examine U.S. foreign policy, in particular, its Asia policy as well as interests pursued by Washington while promoting bilateral relations with Mongolia, as the nexus between those parties should be considered in foreign policymaking of Mongolia. On the other hand, relations with Mongolia has been a part of U.S. policy towards the Asia-Pacific region. However, under the leadership of President Trump, the U.S. administration re-defined its policy towards the region by replacing Asia-Pacific with the label of Indo-Pacific. Only two years later since Mongolia and the United States marked the 30th anniversary of the establishment of diplomatic relations, the two countries elevated their ties to a strategic partnership in 2019. In this article, the authors seek to explain what is the Indo-Pacific partnership and express their views. Энэтхэг-Номхон далайн бүс дэх АНУ-ын гадаад бодлого ба Монгол Улс, АНУ-ын стратегийн түншлэл Хураангуй: Монгол Улсын аюулгүй байдалд эерэг, сөрөг нөлөө бүхий байдал үүсэх нь хоёр хөрш болон АНУ-тай харилцаагаа хэрхэн төлөвшүүлэх, тэдгээрийн ашиг сонирхлын шүтэлцээнд хэрхэн оролцохоос хамаарна. Иймээс Америкийн гадаад бодлого, харилцаа холбоог судлах нь түүний Азид явуулж буй бодлого, түүний дотор Монголтой харилцаж буй ашиг сонирхлын уялдааг судлах, улмаар Монгол Улсын АНУ-тай харилцах бодлогыг тодорхойлоход чухал. Нөгөө талаар, Монгол Улстай харилцах нь АНУ-ын Ази, Номхон далайн бүс нутагт чиглэсэн бодлогын нэг хэсэг байсаар ирсэн. Ерөнхийлөгч Д.Трампын засаг захиргаа дээр дурдсан бүс нутгийн нэршил, ойлголтыг өөрчлөн энэ бүс нутагт чиглэсэн бодлогоо Энэтхэг-Номхон далайн стратеги хэмээн тодорхойлох болов. 1987 онд дипломат харилцаа тогтоон, гурван жилийн өмнө дипломат харилцаа тогтоосны 30 жилийн ойг өргөн хүрээнд тэмдэглэсэн Монгол-АНУ-ын харилцаа 2019 онд шат ахин “Стратегийн түншлэл” болон хэлбэржлээ. Энэхүү өгүүллийн эхний хэсэгт АНУ-ын дэвшүүлсэн Энэтхэг-Номхон далайн стратеги гэгч юу болох, энэхүү стратегийн хүрээнд Монгол-АНУ харилцааны онцлог байдлын талаар судлаачийн байр сууриа илэрхийлэв. Түлхүүр үгс: АНУ, Энэтхэг-Номхон далай, Монгол Улс, гуравдагч хөршийн бодлого, стратегийн түншлэл