Mongolia and Сanada relationship :: From expanded partnership towards comprehensive partnership - Denzenlkham, Ulambayar (Journal of International Studies, 2020)
This article discusses the relationship between Mongolia and Canada Mongolia’s “third neighbor”, key partner, and member of G7, G20, NATO, APEC. Canada recognized Mongolia in 1964 de facto and two parties established diplomatic relations on November 30, 1973 de jure. Canada has been one of the strong supporters of the democratic processes and market economic changes that began in Mongolia in the early 1990’s. Mongolia opened its Embassy to Canada in Ottawa in December 2001, and the Embassy of Canada to Mongolia was opened in Ulaanbaatar in September 2008. The two countries are in close cooperation in political, trade and economic, developmental, education and defense spheres and particularly in mining sector. Legal framework of Mongolia and Canada Expanded Partnership was established in October 2004. Right Honorable Mr. David Johnston, Governor General of Canada, paid a state visit to Mongolia on October 2013, which was of a significant importance. During the visit of Geoff Regan, Speaker of the House of Commons of Canada in September 2016 in Mongolia it was agreed to step up level of bilateral relations into extended partnership towards comprehensive partnership. Монгол-Канадын харилцаа, хамтын ажиллагаа: Өргөн хүрээтэй түншлэлээс иж бүрэн түншлэлийн зүгт Хураангуй: Энэхүү өгүүлэлд Монгол Улсын “гуравдагч хөрш”, чухаг түнш, Долоогийн бүлэг, 20-ийн бүлэг, НАТО болон АПЕК-ийн гишүүн Канад ба Монгол Улсын харилцаа, хамтын ажиллагааны тухай өгүүлнэ. Монгол, Канад нь 1973 оны 11 дүгээр сарын 30-нд дипломат харилцаа тогтоосон бөгөөд, Монгол Улс 2001 оны 12 дугаар сард Оттава хотноо, Канад улс 2008 онд Улаанбаатар хотноо ЭСЯ-аа харилцан нээсэн билээ. Канад нь 1990-ээд оны эхнээс Монгол Улсад өрнөсөн ардчилсан үйл явц, зах зээлийн эдийн засгийн өөрчлөлтийг идэвхтэй дэмжиж ирсэн юм. Хоёр талын хамтын ажиллагаа улс төр, худалдаа-эдийн засаг, хөгжлийн хамтын ажиллагаа, боловсрол, батлан хамгаалах салбарт ойр дөт хөгжиж байна. 2004 оны 10 дугаар сард Монгол, Канадын “Өргөн хүрээтэй түншлэл”-ийн эрхзүйн үндэс тавигдсан. 2013 оны 10 дугаар сард Канад улсын Амбан захирагч эрхэмсэг ноён Давид Жонстон Монголд айлчилсан нь чухал ач холбогдолтой болов. 2016 оны 9 дүгээр сард Канадын парламентын Нийтийн танхимын дарга Жиофф Реган Монголд айлчлах үеэр хоёр талын “өргөн хүртээтэй түншлэл”- ийг “иж бүрэн түншлэл”-ийн түвшинд шат ахиулах талаар санал нэгдсэн болно. Түлхүүр үгс: дипломат харилцаа, хамтын ажиллагаа, өргөн хүрээтэй түншлэл, “гуравдагч хөрш”, хэлэлцээр, айлчилал, элчин сайдын яам, найрсаг харилцаа, тунхаглал, иж бүрэн түншлэл.