Казахстаны тусгаар тогтсоны дараах үеийн шинжлэх ухаан, техникийн хөгжил - М, Хурметхан (Journal of International Studies, 2013)
Казахстан тусгаар тогтнолоо олсон нь шинжлэх ухаан, техникийн хөгжилд чухал нөхцөл болов. Тус орны шинжлэх ухааны байгууллагууд нь материал-техникийн бааз, боловсон хүчин судалгааны далайцаар дэлхийн шинжлэх ухааны тэргүүлэх орнуудын түвшинд тун ойрхон очсон байлаа. Гэтэл 1990-ээд онд тохиолдсон эдийн засгийн өөрчлөлтөд шинжлэх ухаан, шинжлэх ухааны байгууллагууд хүчтэй нэрвэгдэв. Иймд, шинжлэх ухааны салбарт өөрчлөлт шинэчлэлт хийх нь зайлшгүй амин чухал асуудал болон гарч ирэв. Казахстаны тусгаар тогтнолын жилүүдэд шинжлэх ухааны салбарт хийсэн өөрчлөлт шинэчлэлийн явцыг уг өгүүлэлд дэлгэрэнгүй өгүүлэв. Шинжлэх ухааны хөгжлийн чанарын шинэ шатанд гарахад томоохон зарчмын алхмууд хийснээр тус орны шинжлэх ухааны хөгжил дэлхийн түвшин рүү тэмүүлж буйг тусган өгүүлжээ. Science and Technology Development after Kazakhstan’s Independent Independence of Kazakhstan is an important factor for science and technology development. The scientific organizations of this country by the range of material and technical face, personnel and research, closely reaches the level of leading scientific countries. But the economic change occurred in early 1990 ies badly in fluenced on scientific institutions and science itself. Therefore, reform of science sector was definitely vital issue. This article tells about a detailed information of reform process made in scientific sector during the period of Kazakhstan’s independence. By making development quality, thus, scientific development of this country approaches the world level.