An establishment and development of political parties in the Republic of Turkey - Chuluunbaatar, Tserennadmid (Journal of International Studies, 2021)
This article discusses the origins and development of political parties in the Republic of Turkey, the political forces in Turkey during Ataturk's period, and the political turmoil in Turkey during the second half of the XX century. The article includes detailed research on the struggle for the survival, in some cases, the forced closure of certain political parties and groups in Turkey, a country with a distinctive Islamic and Western oriented society. In this regards, this article aims to explain in detail, how the method of operation was followed, what political parties and groups have been emerged, what positions do they occupy in the political system, how did they affect social and political spheres, structure, organizational characteristics of Turkey. The topic was selected explore the following facts and factors: at first, to show the reasons and historical circumstances of the formation of the first political party, to identify the role and places of parties in the political and social life, thirdly, to clarify the reasons for the formation of a multi-party system; Fourth, it sets out the specifics of the development of major political parties in Turkey since 1990s. Бүгд Найрамдах Турк Улс дахь улс төрийн намын үүсэл, хөгжил Хураангуй: Энэхүү өгүүлэлд Бүгд Найрамдах Турк улс (БНТУ) дахь улс төрийн намуудын үүсэл, хөгжлийн талаар тэр дундаа Бүгд Найрамдах улс байгуулсан цаг үе буюу дотоод улс төрийн амьдралд М.К.Ататуркээр удирдуулсан улс төрийн хүчнээс гадна үзэл, хандлагаараа ялгаатай нийгмийн бүлгүүд үүсэж, оршин байхын төлөө тэмцэж, зарим тохиолдолд хүчээр хаагдах хүртэл олон үйл явдал өрнөсөн, өвөрмөц үеийг сонгон судлахыг зорив. Исламын шашинтай боловч барууны чиг баримжаатай хөгжлийн зам сонгосон Турк улсын хувьд чухамхүү улс төрийн нам, олон намын тогтолцоо бүрэлдэн бий болсон түүхэн үйл явцтай холбогдох архив болон судалгааны мэдээлэл түлхүү ашиглалаа. Ингэхдээ БНТУ-ын түүхийн чухам хэдий үед улс төрийн ямар нам, бүлэг бий болж, дотоод улс төрийн амьдралд ямар байр суурь эзэлж, хэрхэн нөлөөлж, ямар нийгмийн бааз суурь, бүтэц бүрэлдэхүүн, зохион байгуулалтын шинж төрх, улс төрийн үйл ажиллагааны арга хэлбэрийг мөрдөж байсан талаар тайлбарлалаа. Сэдвийг сонгож авахдаа: нэгдүгээрт, Турк улсад сонгодог утгаараа улс төрийн анхны нам үүссэн шалтгаан, түүхэн нөхцөлийг харуулах, хоёрдугаарт, ХХ зууны Туркийн улс төрийн намын үйл ажиллагааг зохицуулж байсан хууль, эрх зүйн орчны онцлогийг харуулах гуравдугаарт, олон намын тогтолцоо үүсэн, бүрэлдсэн нөхцөлийг тодотгох, дөрөвдүгээрт, 1990 оноос хойших Туркийн улс төрийн намын тогтолцооны төлөвшил, онцлогийг харуулах зорилтуудыг дэвшүүлсэн болно. Түлхүүр үгс: Улс төрийн нам, үзэл суртал, хөгжлийн хандлага, сэтгэлгээний түүх, түүхийн үечлэл