Манлайлагч аж ахуй бол Монголын бэлчээрийн мал аж ахуйн хөгжлийн нэг арга зам болно - Баатар (Journal of International Studies, 2000)
Бэлчээрийн мал аж ахуйн үйлдвэрлэлийн явцад зарим нэг аж ахуйн нэгжүүд зах зээлээ өргөтгөх, ашиг орлогоо нэмэгдүүлэх, мэргэжлийн судалгаа хийх чадвартай, мал аж ахуйн хөгжилтөд урагшлуулах нөлөө үзүүлж чаддаг. Ийм аж ахуйн нэгжийг манлайлагч аж ахуй гэнэ. Манлайлагч аж ахуйн олон зүйлийн хэлбэр байдаг. Хувийн, орон нутгийн, хамтарсан, улсаас төлөвлөгөөтэй байгуулсан аж ахуйн нэгж зэрэг. Манлайлагч аж ахуй бол Монгол Улсын бэлчээрийн мал аж ахуйг хөгжүүлэх нэг арга зам, хувийн аж ахуй ба нийгмийн зах зээлийн хоорондох холбоос мөн. Манлайлагч аж ахуй бол мал аж ахуйн үр ашгийг дээшлүүлж, малчдын орлогыг нэмэгдүүлэх гол хүчин, зүй зохистой үр ашгийн тогтолцоог буй болгох үндэс суурь, мал аж ахуйн үйлдвэрлэлийн шинжлэх ухаан техникийн болон үйлдвэрлэлийн хүчин чадлыг дээшлүүлэх хөшүүрэг мөн. English title: The leading husbandry is a method of the animal pasture husbandry development in Mongolia