Cooperation between Mongolia-China border ports during the Covid-19 pandemic: On the geo-economic example of the Zamyin-Uud port - Zaanaa, Ulzii; Batmunkh, Munkh-Ulzii (Journal of International Studies, 2023)
The trade and economic relationship between Mongolia and China, which has been developing year by year has a long history and was going smoothly until the outbreak of the Covid-19 pandemic. Due to the Covid-19 pandemic, trade, and economic relations between the two countries have come to a standstill, and border ports faced a lot of challenges. As Zamin-Uud Port is the strategic channel of trade and economic relations between the two countries, however it was heavily affected by crisis caused by the Covid-19 pandemic. Therefore, the purpose of this article is to evaluate the operation of Zamin-Uud port during the period of trade and economic difficulties caused by the Covid-19 pandemic, and to discuss how to avoid or overcome such problems in the future. Монгол-Хятадын хилийн боомтын цар тахлын үеийн үйл ажиллагаа: Замын-Үүд боомтын гео-эдийн засгийн жишээн дээр Хураангуй: Жилээс жилд хөгжиж ирсэн Монгол-Хятадын худалдаа эдийн засгийн харилцаа, хил гаалийн тасалдалгүй ажиллагаа Ковид-19 цар тахал гарах хүртэл хэвийн явж ирсэн байна. Ковид-19 цар тахлын улмаас хоёр орны худалдаа эдийн засгийн харилцаа зогсонги байдалд орж, хилийн боомтуудад бэрхшээлтэй нөхцөл байдал үүссэн билээ. Ялангуяа Замын-Үүд боомт нь хоёр орны худалдаа эдийн засгийн харилцааны стратегийн ач холбогдолтой гол суваг учир цар тахлын нөхцөл байдлаас үүдэлтэй хямралууд шууд нөлөө үзүүлсэн байдаг. Иймд энэхүү өгүүллийн зорилго нь Ковид-19 цар тахлаас үүдэн гарсан худалдаа эдийн засгийн хүндрэл бэрхшээлтэй үед Замын-Үүд боомтын үйл ажиллагаа дээр үнэлэлт дүгнэлт өгөх, цаашид ийм асуудлаас хэрхэн даван туулах талаар хэлэлцэхэд оршиж байна. Түлхүүр үгс: Ковид-19, цар тахал, Замын-Үүд боомт, Монгол-Хятадын худалдаа эдийн засгийн харилцаа, гео-эдийн засаг