ЯПОН ХҮНИЙ ОВОГ НЭРИЙН ТУХАЙД - Onon, Ts (Journal of International Studies, 2015)
Япон хүний овгийн нэрийн түүхээс үзвэл, тэд эрт үедээ овгийг эзэн хаанаас хүртдэг байжээ.Ингэснээр эзэн хааныг хамгийн дээд эрхэм хүн гэж хүлээн зөвшөөрч, үнэнч зүтгэхээ тангараглаж байгаагийн гэрч юм. Ийм учраас эзэн хааны гэр бүлд овог гэж байдаггүй. Эзэн хааны албат л бол түүнд овгийн нэр гэж байх ёстой бөгөөд овгийн нэрийг хүртээхэд тогтсон ямар нэг ёс журам байгаагүй бололтой. Түүхэнд нэрээ үлдээсэн нөлөө бүхий дөрвөн их овог гэгдэх 源氏Genji, 平氏Heishi, 藤原Fujiwara, 橘Tachibana (товчлон 源平藤橘 Genpeitoukitsu гэж бичдэг) овгийн нэр ч тэр ямар нэгэн утга учир агуулдаггүй гэнэ. Овгийн нэр нь эзэн хаанаас хүртдэг зүйл учраас мэдээж буцааж авах, булаалгах, хүчингүй болгох, солих зэрэг үйлдэл ч гардаг байжээ. Ийнхүү хувирч өөрчлөгдөн явсаар, Нарагийн үе гэхэд бүх хүн овогтой болсон бөгөөд олон зуун овог (百姓Hyakushou-олон зуун тооны овог гэсэн утгатай байснаа одоо тариачин гэсэн утгатай) гэдэг үг энэ үед гарчээ. English Title: About Japanese surnames / family names DOI: http://dx.doi.org/10.5564/jis.v0i2.397