Японы ардчилал - Ивакуни, Тэцүндо; Д, Ариунаа (Journal of International Studies, 2011)
Ихэнх хүмүүс Японы ардчилал дэлхийн 2-р дайны дараа бий болсон гэж үздэг. Ардчилал тийм ч их нэвтрээгүй байсан Японд Холбоотнууд л түүнийг оруулж ирсэн гэдэг. Энэ нь тодорхой хэмжээгээр үнэн байж болох ч ардчиллын үр хөврөл Японы нийгэмд бүр ХХ зууны эхэн үед бүрэлдэж байсан тул ардчилал, ардчилсан тогтолцоонд харьцангуй хялбар шилжсэн гэдгийг онцлон тэмдэглэвэл зохино. Хэт үндсэрхэг, миллитарист засаглалаас ардчилал руу шилжихэд дөхөм үзүүлсэн өөр нэгэн хүчин зүйл бол хаант засаглалаа хэвээр хадгалсан явдал юм. Хэдийгээр эдүгээ гол төлөв бэлгэ тэмдгийн чанартай болсон ч энэхүү хаант засаглал нь дайны дараах үймээн самуунтай, их өөрчлөлтийн үед япончуудад тогтворжуулагч нөлөө үзүүлсэн билээ.