ҮНДЭСТЭН ДАМНАСАН ГЭМТ ХЭРЭГ БА МОНГОЛ УЛСЫН ҮНДЭСНИЙ АЮУЛГҮЙ БАЙДЛЫН ТУЛГАМДСАН ЗАРИМ АСУУДАЛ - Batsaikhan, A (Journal of International Studies, 2015)
Өнөөдөр илэрхий болсон бодит байдал нь улс үндэстний болон дэлхийн соёл иргэншлийн хувь заяанд нөлөөлж болохуйц уламжлалт бус аюул буй болж заналхийлэх болсон явдал мөн. Уламжлалт бус аюул гэдэгт хүний буруутай үйл ажиллагаа болон цаг уурын өөрчлөлттэй холбоотой байгаль-экологийн доройтол, байгалийн гамшиг, түүний давтамжийн хугацаа ойрхон болсон, нийтийг хамарсан уламжлалт бус шинэ өвчний цар тахал, олон улсын терроризм, хил дамнасан зохион байгуулалттай гэмт хэрэг тухайлбал, хар тамхи, мансууруулах бодис, зэвсгийн хууль бус наймаа, хүн худалдаалах, мөнгө угаах зэргийг хамруулан ойлгож байгаа билээ. Бид энд уламжлалт бус аюулын зарим хүрээ тухайлан бохир мөнгө угаах, хүний наймаа, хар тамхи, мансууруулах бодисын хууль бус худалдаа, хэрэглээний асуудлыг үндэсний аюулгүй байдалтай холбон товч хөндөхийг зорив. English Title: Cross-national crime and important issues of Mongolian National Security DOI: http://dx.doi.org/10.5564/jis.v0i2.390