ТӨВ АЗИЙН НҮҮДЭЛЧДИЙН ДИПЛОМАТ ЁС ДАХЬ МАЛЫН ҮҮРЭГ - Khurmetkhan, M (Journal of International Studies, 2015)
Төв Азийн нүүдэлчидийн бүхий л амьдрал материаллаг болон оюуны соёл, аж төрөх ёс, нийгмийн харилцаа нь мал аж ахуйд үндэслэн бүрэлдэн хөгжиж багтсан байдаг. Тэгээд тэдний орчин цагийн амьдралыг аль ч талаас нь авч үзсэн ч гэсэн яг цав мэргэжсэн малчин харагдана. Малаа гэсэн энэрэл болон мал маллах явцад бүрэлдсэн ёс зүй болон зан заншил нь тэдний хөдөлгөөн, хүмүүнлэг чанар, дипломат ёс нь бүрэлдэн бий болох үндэс, төв нь байлаа. Төв Азийн нүүдэлчидийн хувьд байгаль орчин, хүн, мал, түүх, зан заншил, уламжлал ,сэтгэхүй зэрэг нь өөр хоорондоо үл тайлагдахаар зангигдсан тогтвортой үзэгдэл юм. Тэгээд ч Төв Азийн нүүдэлчидийн амьдралд таван хошуу мал шийдвэрлэх байр суурьтай байдаг бөгөөд тэдний өдөр тутмын амьдралаас авахуулаад төрийн өндөр хэмжээний дипломат ёсонд хүртэл холбоотой байдаг билээ. English Title: Livestock’s role in the Central Asian nomad is diplomacy DOI: http://dx.doi.org/10.5564/jis.v0i2.395