Geostrategy of the Arctic: Great Power Rivalry and Prospects for the Future - Sundui, Chuluundorj; Nyamdag, Ganbat (Journal of International Studies, 2025)
The Arctic region encompasses the northern parts of Eurasia and North America, the Arctic Ocean (excluding the Norwegian coastal islands), and small portions of the Pacific and Atlantic Oceans. The southern boundary of the Arctic roughly coincides with the southern limit of the tundra zone. The area of this region is approximately 27 million km², although some sources define the Arctic as the area north of the Arctic Circle (66°33’N), in which case its total area is about 21 million km². As a result of rapid advances in civilization, technology, and industrialization, the phenomenon of a “greening Arctic” is emerging, revealing both opportunities to exploit the region’s natural resources and the opening of new maritime routes in the northern seas. These developments are key factors increasing global attention to the Arctic and enhancing its strategic value and importance. Арктикийн геостратеги: Их гүрнүүдийн тоглолт болон ирээдүйн чиг хандлагын талаарх таамаглал Хураангуй: Арктикийн бүс нутагт Евроази ба Хойд Америкийн хойд хэсэг, Хойд мөсөн далай (Норвегийн эргийн арлуудаас бусад), Номхон далай болон Атлантын далайн багахан хэсэг багтана. Арктикийн өмнөд хил нь тундрын бүсийн өмнөд хилтэй давхацна. Энэ бүс нутгийн талбай ойролцоогоор 27 сая кв2, зарим баримт бичгүүдэд Арктик нь өмнөд зүгээс хойд туйлын тойрог (66⸰,33’N)-оор хязгаарлагддаг бөгөөд энэ тохиолдолд түүний талбай 21 сая км2 байдаг. Соёл иргэншил, техник технологийн үсрэнгүй хөгжил, аж үйлдвэржилтийн үр дүнд “Арктик ногоорч” байгаа үзэгдэл нь энэхүү бүс нутгийн байгалийн баялгийг эзэмших боломж харагдахын сацуу умард этгээд дэх далайн усан замуудын шинэ шинэ маршрут нээгдэх болсон нь энэ бүс нутагт хандуулах анхаарал, тухайн бүс нутгийн үнэ цэнэ ач холбогдол өсөн нэмэгдэх нэгэн гол шалтгаан нь болж байна. Түлхүүр үгс: Арктикийн бүс нутгийн аюулгүй байдал, Арктикийн зөвлөл, Их гүрнүүдийн ашиг сонирхол ба тоглолт