Study on Students’ Use of Foreign Words - Turbat, Batbold; Tserendorj, Jigmed (Lavai - International Journal of Education, 2022)
The influence of the development of a free society and globalization in the field of education is to some extent manifested by the use of foreign words in the students’ written and verbal expressions. The presence of different points of view that widespread use of foreign words may adversely affect the immunity of the Mongolian language leading to its destruction or have a positive influence enriching its vocabulary is one of the important issues of consideration. We have conducted the research on the use of foreign words in the academic and informal situations of a total of 250 students of the Teacher’s School of the Mongolian National University of Education and the School of Social Sciences of Ulaanbaatar Erdem University using questionnaires, interviews and document analyses based on 20 indicators. The survey results show that 48% of students use English words and expressions frequently, 54% speak mixing languages, 28% find it inappropriate to use foreign words and expressions, 42% use communicative words in their speech, 38% use foreign words spontaneously, and 46% use scientific words or expressions in their writing. As the results of the study indicate that a great majority of students use foreign words and expressions, we have come into conclusion that it is necessary to support students' awareness and efforts in preserving and protecting the purity of the native language, assist them in learning, using and developing the Mongolian language in every learning activities of all the stages of the Education sector. Оюутны гадаад үгийн хэрэглээнд хийсэн харьцуулсан дүн шинжилгээ Хураангуй : Чөлөөт нийгмийн хөгжил, даяаршил боловсролын салбарт нөлөөлж байгаагийн нэг илрэл нь оюутны бичгийн болон аман ярианд хэрэглэгдэж байгаа гадаад үгийн байдлаас ямар нэг хэмжээгээр харагддаг. Яриа болон бичгийн хэлэндээ гадаад үг ихээр хэрэглэх нь монгол хэлний дархлаанд муугаар нөлөөлж монгол хэл устах аюултай эсвэл тухайн хэлний үгийн сан баяжин тэлэх сайн талтай гэсэн үзэл хандлагууд байгаа нь судлах чухал асуудлын нэг юм. Дэлхийн олон хэлний мөхлийн шалтгааныг судалсан эрдэмтэн Дэвид Кристал үзэхдээ “тухайн хэлээр ярьдаг хүнгүй буюу үндэстэнгүй болбол хэл гарцаагүй мөхнө” хэмээн баталсан байдаг. Эндээс дүгнэлт хийж үзвэл тухайн хэлээр ярихгүй болбол хэл мөхдөг ярих хүн олширвол хэл хөгжиж байна хэмээн үзэж болно. Бид МУБИС-ийн Багшийн сургууль болон УБЭИС-ийн Нийгмийн ухааны сургуулийн 250 оюутнаас судалгааг авч тэдний хэрэглэж байгаа гадаад үгийг шинжлэх ухааны болон ахуйн хэрэглээний гэсэн 2 бүлэг асуудлын хүрээнд 10 шалгуур үзүүлэлтээр асуулга, ярилцлага, эх материалд дүн шинжилгээ хийх аргыг ашиглан судаллаа. Судалгаагаар оюутны 48% англи хэл хэрэглэдэг, 54% хоёр хэлийг хольж ярьдаг, 28% гадаад үг ашиглах нь буруу гэж үздэг, 42% харилцах зорилготой гадаад үгийг ашигладаг, 38% гадаад үгийг яриандаа тодорхой бодолгүйгээр, 46% бичгийн хэлэнд шинжлэх ухааны гадаад үгийг хэрэглэж байгаа нь харагдаж байна. Судалгааны үр дүн оюутнууд гадаад үгийг яриандаа ихээхэн хэрэглэж байгааг харуулж байгаа бөгөөд энэ нь эх хэлний цэвэр байдлаа хадгалах, монгол хэл, бичиг үсгийг эзэмших, хэрэглэх, хамгаалах, хөгжүүлэх, үйл ажиллагааг сайжруулах, төрөлх хэлний дархлааны асуудлыг анхаарахын хамтаар боловсролын үе шат бүрд болон сургалтын бүхий л үйл ажиллагаанд анхаарах шаардлагатай гэсэн дүгнэлтэд хүргэж байна. Түлхүүр үг: Яриа болон бичиг хэл, хэлний соёл, даяаршил, хэрэглээ