Determining the competencies of lifelong education teachers using the delphi method - Battulga, Khongorzul; Sandui, Erdenetsetseg (Lavai - International Journal of Education, 2022)
What are the competencies required for a professional teacher? What is the vital part of the teacher's professional development process? The questions continue to be a pressing issue in the field of educational research, policy, and legal documentation. In particular, although they have started to train new teachers at the Center for Lifelong Education, the areas of professional activities for teachers, the competencies required to perform, the job requirements are not clear enough, and the job descriptions have not been updated yet (for non-formal education teachers). Therefore, in order to determine the competences of the teacher of lifelong education, the Delphi method, which is widely used in international research in this field, has been used to determine the scope of the professional competences of the lifelong education teacher, and, based on the features of the method, the results were confirmed via focus group interviews. Based on the content of the teacher's competence in the educational policy of Mongolia, especially in the context of teacher’s professional standards, we have considered the personal characteristics, knowledge, abilities, attitudes, and values of the teacher. About 110 participants took part in the study, including specialists from the National Center for Lifelong Education (the former name), teachers and administrators from the capital city and local Centers for Lifelong Education, as well as students majoring in this field. As a result of the research, a total of 80 indicators of the total competence of lifelong education teachers were determined: 12 personality traits, 51 knowledge skills, 9 attitudes, beliefs, and 8 values (Cronbach’s α average 0.766). It can be classified into 7 areas of knowledge and skills: research; differentiated teaching; planning and developing learning; determining and implementing teaching methods; ensuring the professional development of teachers; and, knowledge and skills to create cooperation. Насан туршийн боловсролын багшийн чадамжийг дэльфи аргаар тодорхойлсон нь Хураангуй Багшийг мэргэжлийн байх, мэргэшүүлэх үйл явцын үндэс бол түүний эзэмшвэл зохих мэдлэг, чадвар бөгөөд мэргэшсэн багш болохын тулд ямар чадамж шаардагдах вэ? гэсэн асуулт боловсролын судалгаа, бодлого, эрх зүйн баримт бичгийн хүрээнд тулгамдсан асуудал болсоор байна. Ялангуяа Насан туршийн боловсролын (НТБ)-ын төвийн багш мэргэжилтэнг шинээр бэлтгэх болсон хэдий ч багшийн мэргэжлийн үйл ажиллагааны чиглэл, түүнийг гүйцэтгэхэд шаардлагатай чадамж, ажлын байрны шаардлага тодорхойгүй, мөн ажил мэргэжлийн тодорхойлолт, албан тушаалын тодорхойлолт хараахан шинэчлэгдээгүй (албан бус боловсролын багш) зэрэг асуудал салбарын хэмжээнд тулгамдаж байна. Тиймээс уг өгүүлэлд НТБ-ын багшийн чадамжийг тодорхойлох зорилгоор олон улсын энэ чиглэлийн судалгаанд өргөн ашигладаг дэльфи аргыг хэрэглэн НТБ-ын багшийн мэргэжлийн чадамжийн хүрээг тодорхойлж, уг аргын онцлогт тулгуурлан фокус бүлгийн ярилцлагаар баталгаажуулсан үр дүнг тусгасан болно. НТБ-ын багшийн цогц чадамжийн агуулгыг бид Монгол улсын боловсролын бодлого ялангуяа багш мэргэжлийн стандартын агуулгад баримталж буй жишгийг үндэслэн НТБ-ын багш бие хүний шинж, мэдлэг, чадвар, хандлага, үнэт зүйлийн хүрээнд авч үзлээ. Судалгаанд НТБҮТ-ийн (хуучин нэр) мэргэжилтэн, нийслэл, орон нутгийн НТБ-ын төвийн багш, удирдах ажилтан, энэ чиглэлээр суралцаж буй оюутан зэрэг давхардсан тоогоор 110 орчим оролцогч хамрагдав. Судалгааны үр дүнд НТБ-ын багш бие хүний 12 шинж, 51 мэдлэг чадвар, 9 хандлага итгэл үнэмшил, 8 үнэт зүйл гэсэн нийт цогц чадамжийн 80 үзүүлэлт тодорхойлогдсон (кронбахын α дундаж 0.766). Тэдгээрийг НТБ-ын онол, үзэл баримтлал, агуулга, түүнийг хэрэгжүүлэх, судлан шинжлэх; суралцагчдын онцлог, ялгаатай байдлыг харгалзан үзэх, суралцахуйг төлөвлөх, боловсруулах, сургалтын арга зүй тодорхойлох, хэрэгжүүлэх, багшийн мэргэжлийн хөгжлийг хангах, хамтын ажиллагааг бий болгох мэдлэг, чадвар гэсэн мэдлэг чадварын 7 чиглэлээр ангилж болохоор байна. Түлхүүр үг: Насанд хүрэгчдийн боловсрол, бие хүний шинж, мэдлэг, чадвар, хандлага, үнэт зүйл