A Study on College Students’ Life Satisfaction - Aruna; Myagmar, Ochirjav; Oktyabrijargal, Enkhee (Lavai - International Journal of Education, 2024)
This study was based on the " Satisfaction with Life Scale " written by Diner in 1985 and included college students (n=300) from NUM, MNUE, MULS in order to analyze the psychometric indicators of the scale. The reliability of the scale was 0.86 and the test-retest coefficients was 0.67 in a follow-up study three months later (n=77). The validity indices were χ2=21.60, df=2.423, RMSEA=0.05, CFI=0.965, and GFI=0.951, indicating a good model fit. The total life satisfaction score was positively correlated with positive affect (r=0.327) and negatively correlated with negative affect (r=-0.223). The high reliability and validity indicators indicate that this scale is a scientifically valid method for assessing the life satisfaction among Mongolian college students. Mongolian college students' life satisfaction was generally above average, and no significant gender differences were observed. However, differences were notable across major and grade. Specifically, students in art major reported higher life satisfaction scores compared to those in natural and social science majors. Freshmen had higher life satisfaction scores, while juniors had lower scores. Оюутнуудын амьдралын сэтгэл ханамжийг судалсан нь Хураангуй: Динерийн 1985 онд боловсруулсан "Амьдралын сэтгэл ханамжийг үнэлэх аргачлал”-аар МУИС, МУБИС, ХААИС зэрэг Их дээд сургуулийн (n=300) оюутнуудыг хамруулан сэтгэц хэмжил зүйн үзүүлэлтүүдийг тооцон дүн шинжилгээ хийсэн болно. Энэхүү судалгааны үр дүнд асуулгын найдварт чанарын үзүүлэлт 0.86 байсан бөгөөд гурван сарын дараах тест-ретестын найдварт чанар нь 0.67 (n = 77) байв. Тохироц чанарын индексүүд x2=21.60, df = 2.423, RMSEA = 0.05, CFI = 0.965, GFI = 0.951 гарсан нь асуулгын загвар бүтэц нийцтэй байгааг илэрхийлж байна. Амьдралын сэтгэл ханамжийн нийт оноо нь эерэг сэтгэл хөдлөлтэй статистикийн ач холбогдол бүхий хамааралтай (R = 0.327) байсан бол сөрөг сэтгэл хөдлөлтэй статистикийн ач холбогдол бүхий (R = -0.223) сөрөг хамааралтай байв. Асуулгын найдварт тохироц чанар хангалттай байгаа нь Монгол оюутнуудын амьдралын сэтгэл ханамжийг үнэлэхүйц шалгуур үнэлгээ хангасан судалгааны арга зүй болохыг баталж байна. Монгол оюутнуудын амьдралын сэтгэл ханамж дунджаас дээгүүр түвшинд байгаа бөгөөд амьдралын сэтгэл ханамж хүйсийн хувьд статистикийн ач холбогдол бүхий ялгаа ажиглагдаагүй. Анги болон мэргэжлийн хувьд статистикийн ач холбогдол бүхий ялгаатай байсан. Тухайлбал, Урлагийн чиглэлээр суралцаж буй оюутнуудын амьдралын сэтгэл ханамжийн нийт оноо нь байгалийн ухаан болон нийгмийн ухааны мэргэжлийн оюутныхаас өндөр байлаа. Нэгдүгээр курсийн оюутнуудын амьдралын сэтгэл ханамжийн оноо харьцангуй өндөр, харин гуравдугаар курсийн оюутнуудын хамгийн доогуур үзүүлэлттэй байв. Түлхүүр үг: Амьдралын сэтгэл ханамж ⸱ Аз жаргал ⸱ Эерэг сөрөг сэтгэл хөдлөл