Characteristics of dashmag shapes, designs and patterns - Battulga, Delgertsetseg; Perenleilkhundev, Gantuya (Mongolian Journal of Arts and Culture, 2023)
Among the utensils used by Mongolians to store and transport their food, dashmag (liquid food storage container) occupies a special place. During the renaissance of the Mongols, foreign and domestic researchers have told us that they built a powerful empire and expanded their territory by making liquid and powder products made of leather and other materials. In the article, the features of use of dashmag and its share, design and pattern decoration related to the material are discussed in the research. Дашмагийн хэлбэр, хийц, хээ чимэглэлийн онцлог Хураангуй: Монгол чуудын хүнсний зүйлсээ хадгалах , зөөвөрлөх сав суулгануудаас дашмаг нь онцгой байр суурийг эзэлдэг. Монгол чуудын сэргэн мандаж байсан түүхэн үеүдэд арьсан болон бусад материалаар хийсэн дашмагт шингэн болон нунтаг зүйлээ хийж олон хоног морин дэл дээр урт замыг туулан хүчирхэг гүрэн байгуулан, газар нутгаа тэлж байсныг судлаачид өгүүлсэн байдаг бөгөөд өнөөг хүртэл ахуйн хэрэгл ээнд болон гоёл чимэглэлийн бүтээгдэхүүн болгон ашигласаар байна. Уг өгүүлэлд дашмаг савны хэрэглээний шинж чанар ба материалтай холбоотой түүний хэлбэр, хийц, хээ чимэглэлийн онцлогийн талаар өгүүлэв. Түлхүүр үг: уламжлал, са в, материалын шинж, дүрслэл