On the standardization and use of the term "political patronage" - Tserendash, Batbold; Nyamaa, Otgonbayar (Mongolian Journal of Applied Linguistics, 2024)
The study of political phenomena is a complex and multifaceted process. It requires not only an analysis of formal relationships but also an examination of informal and often concealed dynamics. By adopting this approach, political phenomena are understood in their entirety. In this context, the standardization of terminology and definitions in political science research becomes particularly important. To ensure consistency in political terminology, the Department of Political Science at the National University of Mongolia has launched the publication of the "Political Science Encyclopedia." However, many terms remain ambiguous, including the term "political patronage." This article aims to explore the term "political patronage," which is commonly used in contemporary research, by providing a definition and evaluating whether it can be accurately translated into Mongolian. The article examines this issue from the perspectives of etymology and terminology studies and offers specific recommendations. It also analyzes both international and domestic monographs, Mongolian language dictionaries, and the works of various scholars. Улс төрийн “патронаж” хэмээх нэр томьёог хэвшүүлэн хэрэглэх тухайд Хураангуй: Улс төрийн үзэгдлийг судална гэдэг нарийн, төвөгтэй үйл явц юм. Албан ёсны төдийгүй зарим талаар албан бус, нуугдмал шинж чанартай харилцааг судлах, мөн чанарыг нь нээн илрүүлэх, түүгээр дамжуулан улс төрийн үзэгдлийг бүхэлд нь авч үзэх шаардлага гарна. Үүнтэй холбоотойгоор улс төрийн судалгаанд хэрэглэгдэх нэр томьёо, тодорхойлолтыг хэвшүүлэх асуудал онцгой ач холбогдолтой байдаг. Улс төрийн нэр томьёо, тодорхойлолтыг нэг мөр болгох зорилгоор МУИС-ийн Улс төр судлалын тэнхимээс санаачлан “Улс төрийн шинжлэх ухааны нэвтэрхий толь бичиг” нэрт бүтээл нийтлүүлсэн. Гэвч олон нэр томьёо тодорхойгүй хэвээр байна. Тэдгээрийн нэг нь улс төрийн патронаж гэх нэр томьёо болно. Энэхүү өгүүлэлд орчин үеийн судалгаанд идэвхтэй хэрэглэгдэж буй улс төрийн патронаж хэмээх нэр томьёо, түүний тодорхойлолт, монгол хэлнээ уг нэр томьёог орчуулан хэрэглэж болох эсэх асуудлыг үгийн гарал, нэр томьёо судлалын үүднээс авч үзэж, тодорхой санал дэвшүүлэхийг оролдсон болно. Ингэхдээ гадаад, дотоодын судалгааны нэг сэдэвт зохиол, монгол хэлний тайлбар толиуд түүнчлэн зарим нэг эрдэмтний бүтээлд дүн шинжилгээ хийж гүйцэтгэсэн. Түлхүүр үгс: Төрийн алба, томилгоо, патронаж, ивгээгч-үйлчлүүлэгчийн харилцаа, нэр томьёо