Larch regeneration (larix sibirica.ldb) from zygote embryos in in vitro and proliferation rate under growth hormone influence - L, Tserendejid; V, Enkhchimeg (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2019)
Larix sibirica Ledeb is a frost-hardy tree species (50-70 cm tall) which belong to genus of Larix, and family of Pinaceae Lindl. Our objective was to generate plantlets from zygote embryos of larch tree (Larix sibirica Ledeb) in in vitro condition. Convenient in vitro culture for Larix sibirica.Ldb for shoot formation was MSGm with 2 mg/L BAP, 1 mg/L 2.4-D g/L activated carbon. Root was formatted on MSGm with 1 mg/L BAP, 2 mg/L 2.4-D g/L activated carbon. Сибирь шинэс (larix sibirica ledeb)-ний бичил ургамлыг гаргах, бойжуулахад өсөлт in vitro орчинд идэвхжүүлэгчийн нөлөө Хураангуй Нарсны овгийн (Pinaceae Lindl), шинэс (Larix)-ний төрөлд багтах Сибирь шинэс (Larix sibirica Ldb) нь 24-26 м дундаж өндөртэй 40 м хүртэл өндөр ургадаг модлог ургамал юм. Энэхүү судалгааны ажлаар Сибирь шинэс (Larix sibirica.Ldb)-ний үр хөврөлөөс in vitro орчинд бичил ургамлыг гаргаж, бойжуулахад өсөлт идэвхжүүлэгчийн нөлөөг тогтоосон. Сибирь шинэсний үр хөврөлөөс нахиа үүсгэхэд 2 мг/л ВАР, 1 мг/л 2.4-D, 7 г/л идэвхжүүлсэн нүүрс агуулсан MSGm тэжээлт орчинд 4 мм хэмжээтэй хөврөлийг өсгөвөрлөх нь хамгийн тохиромжтой. 2.4-D (2 мг/л) болон BAP(1 мг/л ) хослуулсан MSGm тэжээлт орчинд үндэс үүссэн. Сибирь шинэсний бичил ургамлыг өсөлт идэвхжүүлэгчээр үйлчлэхэд үндэсний урт, хэлбэр сайжирч байгаа учир шинэсний бичил ургамлыг өсөлт идэвхжүүлэгчийг ашиглах шаардлагатай. Түлхүүр үг: Үр хөврөл, MSGm тэжээлт орчин, AI үндсэн тэжээлт орчин