The seasonal variation for chemical constituents of Artemisia sieversiana - S, Nurbek; T, Murata; B, Buyankhishig; B, Davaapurev; Ts, Byambajav; J, Batkhuu (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2019)
A chemical investigation of Artemisia sieversiana, one of the Mongolian wild pasture forage plants led to the isolation and identification of 15 compounds. We revealed that lignan type compounds dominantly contained in spring samples and lignans, terpenoids, flavonoids in summer samples, terpenoids, flavnoids, chlorogenic acid derivatives in autumn sample. Six of them lignans (1-6), three chlorogenic acid derivatives (7-9), and six flavonoids (10-15) were isolated from A. sieversiana. Сиверсийн шарилжны химийн найрлагын хөдлөл зүйн судалгаа Бид Монгол орны малын тэжээлийн ургамалын нэг болох Сиверсийн шарилжны химийн найрлгын хөдлөлзүйн судалгааг явуулж хавар, зун, намрын дээжнээс 15 бодис цэврээр ялгаж, бодисын молекулын бүтэц байгууламжийг тогтоов. Уг ургамлын хаврын дээжинд лигнаны төрлийн бодисууд, зуны дээжинд лигнан, терпенойд, флавнойдууд, намрын дээжинд терпенойд, флавонойд, хлорогений хүчлийн уламжлалт нэгдлүүд зонхилж байгааг тогтоолоо. Дээрхи 15 бодисын зургаа нь лигнаны төрлийн бодис(1-6), 3 нь хлорогений хүчлийн уламжлалт нэгдлүүд(7-9), 6 нь флавоноид нэгдлүүд (1015) байв. Түлхүүр үг: Сиверсийн шарилж, лигнан, флавонойд, хлорогений хүчил