Genetic diversity analyse in Mongolian horse populations using ISSR- DNA markers - Ts, Ariuntuul; O, Baatartsogt; Ts, Tsendsuren; T, Saipolda (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2019)
Genetic diversity of Mongolian horse populations from different geographical areas were studied using genetic polymorphism of the ACC- and GAG-ISSR- DNA marker types. In the horse breed Mongolian were distributed 14 fragments, in Darkhad horse 15 fragments, in horse populations Shil 21 fragments, Tes 23 fragments and in Galshar horse population 29 fragments of ACC-ISSR marker and in Mongolian horse 12 fragments, in Darkhad horse 14 fragments, Shil horse 14 fragments, Galshar horse 24 fragments and in horse population Tes 18 fragments of GAG-ISSR marker. Монгол адууны генетик олон янз байдлыг ДНХ-маркер ашиглан үнэлэх судалгаа Монгол болон Галшар үүлдэр, Тэс, Дархад омгийн болон Шил адууны популяцийн генетик олон янз байдлыг мултилокусын ДНХ-ийн ACC- ба GAG-ISSR маркерын полиморфизмоор төлөөлүүлэн судлав. Монгол үүлдрийн адуунд AСС-ISSR-DNA маркерын 14 фрагмент, Дархад омгийн адуунд 15 фрагмент, Шил адуунд 21 фрагмент, Тэс омгийн адуунд 23 фрагмент ба Галшар үүлдрийн адуунд 29 фрагмент байв. Полиморф фрагментын хувь нь хамгийн их буюу 91,3% Тэс адууны популяцид, хамгийн бага буюу 46,7% Дархад омгийн адууны популяцид байгааг тогтоов. GAG-ISSR-DNA маркерын 12 фрагмент Монгол үүлдрийн адуунд, Дархад омгийн адуунд 14 фрагмент, Шил адуунд 14 фрагмент, Тэс омгийн адуунд 18 фрагмент ба Галшар үүлдрийн адуунд 24 фрагмент байв. Полиморф фрагментын хувь нь хамгийн их буюу 64,2% Шил адууны популяцид, хамгийн бага буюу 25% Монгол үүлдрийн адууны популяцид байгааг тогтоов. Тэс адуу нь Монгол, Галшар үүлдэр, Дархад ба Шил адууны популяциас сүргийн генетик тогтоцоороо нилээд холдсон байгаа нь ажиглагдав. Түлхүүр үг: Монгол адуу, генетик олон янз байдал, ДНХ-ISSR маркерын полиморфизм