Soil quality assessment of cropland by multi criteria analysis - Damdin, Byambasuren; Baatar, Ser-Od; Naranbat, Dambadarjaa; Bayaraa, Batbileg (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2021)
The quality of cropland in Ugtaaltsaidam soum of Tuv aimag was assessed by GIS and multi-criteria analysis (MCA) using physical and chemical properties of soil. Considering the impact of soil factors on wheat yield, humus content is 41.52%, the humus layer thickness is 25.67%, soil mechanical composition is 13.87%, total adsorbed bases is 10.43%, and reaction environment is 8.87%. Therefore, soil quality assessment was evaluated in each cropland. According to the score, the cropland was scored 43.89-81.47%, while it decreased by 22.9-27.4% to 31.81-62.78 because of depending on other factors, such as the level of supply of nitrogen, phosphorus and potassium. Тариалангийн газрын хөрсний чанарын үнэлгээг олон хүчин зүйлийн дүн шинжилгээний аргаар тодорхойлох (Төв аймгийн Угтаалцайдам сумын жишээн дээр) Төв аймгийн Угтаалцайдам сумын тариалангийн газрын чанарын үнэлгээг хөрсний физик-химийн шинж чанарын үзүүлэлтүүдээр олон хүчин зүйлийн дүн шинжилгээний аргаар хийж зураглал үйлдлээ. Буудайн ургацад хөрсний хүчин зүйлүүд хэрхэн нөлөөлж байгааг тооцож үзэхэд ялзмаг агууламж- 41.52%, ялзмагт үеийн зузаан 25.67%, хөрсний механик бүрэлдэхүүн 13.87%, шингээгдсэн сууриудын нийлбэр 10.43%, урвалын орчин 8.87% нөлөөлж байна гэж үзээд үүнд үндэслэн хөрсний үнэлгээний шатлал тогтоож, тариалангийн талбай бүрийг баллаар үнэллээ. Баллын үнэлгээгээр тариалангийн газар 43.89-81.47 оноотой гарсан бол бусад хүчин зүйлээр буюу азот, фосфор, кали зэргийн хангамжийн түвшингээс хамааруулж зохих итгэлцүүр тогтоож үнэлгээнд засвар хийхэд 22.9-27.4% буурч 31.81-62.78 оноотой болж байна. Түлхүүр үг: Тариалангийн газар, хөрсний үнэлгээ, зураглал, олон хүчин зүйлийн шинжилгээ