Current situation of forest resource use and protection in Selenge aimag - Tugjjav, Oyunchimeg; Namkhai, Erdenetsogt (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2021)
Selenge aimag covers an area of ​​41.2 thousand km2, has 1.9 million hectares of forests, is crossed by major national roads such as roads, railways and waterways, has major international road and railway ports, and has a relatively well-developed infrastructure. Located close to the capital and other central markets, Sukhbaatar, Mandal, Saikhan, Yeruu, Khuder, and Bayangol soums are home to about 70 percent of the population, which is likely to increase in the future and create favorable conditions for future development.In this sense, violations of natural resource use, including illegal use of forest resources, are likely to increase, and if this situation continues, there is a risk of long-term damage to the environment. Out of 25-30 thousand crimes registered annually nationwide, 0.7 percent of crimes against the environment are small, but the damage to the environment is high. Illegal logging crimes decreased by 72 or 35.1 percent from the previous year, detection by 85 percent, in 2017 by 128, increased by 56 units or 43.7 percent, detection by 64 percent, 2019; Compared to the first four months of this year, 63 crimes were registered, an increase of 33 units or 52.3 percent, and the detection rate was 26.7 percent compared to the first four months of research years. Сэлэнгэ аймгийн ойн нөөцийн ашиглалт, хамгааллын өнөөгийн байдал Сэлэнгэ аймаг нь 41.2 мянган хавтгай дөрвөлжин км газар нутагтай, 1.9 сая га ойн бүстэй, авто зам, төмөр зам, усан зам зэрэг улсын чанартай томоохон замууд тус аймгийн нутгаар дайран өнгөрдөг, олон улсын авто болон төмөр замын томоохон боомттой, дэд бүтэц харьцангуй сайн хөгжсөн нутаг юм. Нийслэл хот, бусад төвлөрсөн зах зээлд ойр байрладаг, мөн Сүхбаатар, Мандал, Сайхан, Ерөө, Хүдэр, Баянгол зэрэг сумдад нийт хүн амын 70 орчим хувь нь амьдардаг нь цаашдын хөгжилд таатай нөхцөл бүрдүүлж байгаа юм. Энэ утгаараа байгалийн нөөц ашигласны зөрчил, түүний дотор ойн нөөцийг хууль бусаар ашиглах нь улам бүр нэмэгдэх хандлагатай байгаа бөгөөд хэрэв байдал энэ хэвээр үргэлжилбэл байгаль орчинд учруулах хохирол улам нэмэгдэх эрсдэлтэй юм. Улсын хэмжээнд жилд 25-30 мянган гэмт хэрэг бүртгэгддэгээс байгаль орчны эсрэг гэмт хэргийн гаралт 0.7 хувь бөгөөд үүнийг бага гэж үзэх болох хэдий ч байгаль орчинд учруулсан хохирол нь өндөр байдаг. Хууль бус мод бэлтгэлийн зөрчил 2017 онд 128 бүртгэгдэж байсан бол 2018 онд 72 зөрчил бүртгэгдэж, 56 нэгжээр буюу 43.7 хувиар буурч, илрүүлэлт 64 хувиар өсчээ. 2019 оны эхний дөрвөн сарын байдлаар 63 хэрэг зөрчил бүртгэгдсэн нь өмнөх оны мөн үеийнхээс 33 нэгжээр буюу 52.3 хувиар өсч, судалгаанд хамрагдсан жилүүдийн эхний дөрвөн сартай харьцуулахад илрүүлэлт 26.7 хувьтай байна. Түлхүүр үг: хууль бус мод бэлтгэл, зөрчил, гэмт хэрэг