Molecular determination of ovine pulmonary adenomatosis - Nergui , Davaasuren; Adilbish, Altanchimeg; Tserendorj, Ariunaa; Bayasgalan, Chimedtseren; Guugandaa, Nyamdavaa; Tseren-Ochir, Erdene-Ochir; Sharav, Tumenjargal (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2021)
The increased incidences of sheep adenomatosis in Mongolia determined by clinical and pathalogical diagnosis indicates the development of rapid molecular diagnosis. The presence of papillary to acinar neoplastic lesions that replace the normal alveolar structure of the lungs was noted in histology. The epithelial tumor cells derived from the alveolar wall were penetrated the air exchange ducts which is typical for pathological diagnosis of adenomatosis. 130-180 bp product of proviral 5’-LTR region was determined in tumor lung tissues of some sheeps by nested PCR. The PCR products were cloned and sequenced. Two novel short sequences clustered with Chinese, American, Indian and Scotland viral strains but not with African viral strains. This study showed that ovine pulmonary adenomatosis in Mongolia have been imported likely from foreign countries. Хонины уушгины аденоматозын хавдрын онковирусийг эд судлал болон полимеразын гинжин урвалаар оношилсон дүнгээс Сүүлийн үед манай орны зарим нутгийн хонинд уушгины аденоматоз өвчин эмнэлзүйн шинж тэмдэг, эмгэг судлалын шинжилгээгээр оношлогдох нь ихэссэн нь үүсгэгч вирусийг молекул биологийн аргаар түргэн зөв оношлох, генийн дарааллыг тодорхойлон бусад орны омогтой харьцуулах судалгааг өргөжүүлэх шаардлагатайг харуулж байна. Туранхай эцэнхий, эмнэлзүйн шинж тэмдэгтэй нядлагдсан зарим хонины эмгэгт уушгины эдийн дээжээс провирусийн 5’-LTR-U3 -ийн 130-180 орчим хос суурь урт генийг шаталсан Полимеразын гинжин урвалаар олшруулан нуклеотидийн дарааллыг тогтоон Ген банк дахь бусад ижил төстэй генүүдтэй харьцуулахад Хятад, Америк, Энэтхэг болон Шотландын омгуудтай нэг кластерт орсон ба харин үүсгэгч вирусийн хоёр дахь омог болох Африкийн омгоос өөр байв. Эмгэгт өөрчлөлт бүхий хонины уушгины эдэд олон тооны янз бүрийн хэмжээтэй булчирхайлаг хучуур эсээс тогтсон хавдрын голомтууд ажиглагдав. Монгол хонинд илэрсэн уушгины хавдар үүсгэдэг эксоген Жаагсиектэ ретровирус нь халдварын гадаад эх үүсвэртэй болохыг энэ судалгаа харууллаа. Түлхүүр үг: Аденоматоз, хонины уушгины хорт хавдар, провирус, эмгэг судлал, Жаагсиектэ ретровирус