“ЭМГЭГ ТӨРӨГЧ E.COLI-ИЙН ХОРУУ ЧАНАРЫН ЗАРИМ СУДАЛГАА” - Сэргэлэн H.; Лхагвасүрэн C.; Алтангэрэл, Д. (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2014)
Манай оронд өргөн дэлгэр тархсан (ундны ус, хүнс тэжээл, мал, ахуйд. г.м) E.coli бүлгийн нянгийн эмгэг төрүүлэгч хэв шинжийг тодорхойлох, оношлогооны технологийг боловсронгуй болгох нь хүнсний халдвар хордлогоос сэргийлэх арга зам юм. Энэхүү судалгаагаар хүн, мал эмнэлэгийн лабораторийн шинжилгээ, судалгааны ажлын үр дүнгээр олдсон E.coli-ийн 24 өсгөвөрийн 79.1 % (19), E.coli-ийн Mal B генд эерэг, 7 % (5) нь eae генийн өвөрмөц дараалалд эерэг байна. Молекул эпидемиологийн судалгаагаар мах түүнд хамаарагдах гадаад орчноос ялгасан E.coli-ийн 16,7% хоолны хордлоготой өвчтнөөс ялгасан E.coli-ийн 25% нь EHEC байна. DOI: http://dx.doi.org/10.5564/mjas.v12i1.244