ТӨМСНИЙ СЕЛЕКЦИЙН ЭХ МАТЕРИАЛ ГАРГАХ АЖЛЫН ҮР ДҮНГЭЭС - Нямгэрэл, Х.; Оргодол, Х.; Оюун-Эрдэнэ, С. (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2014)
Хөдөө аж ахуйн таримал ургамлын ургацыг нэмэгдүүлж түүний бүтээгдэхүүнт чанарыг дээшлүүлэхэд өөрийн орны хөрс цаг уурын нөхцөлд тохирсон сорт тариалах нь чухал. Дэлхийн улс орнуудад хүлээн зөвшөөрснөөр таримлын ургацын өсөлтөнд нөлөө үзүүлдэг хүчин зүйлсээс хамгийн бага зардалтай, өгөөж сайтай нь селекцийн аргаар шинэ сорт бүтээх явдал юм. Уламжлалт селекцийн /эрлийзжүүлэг/ аргаар төмсний шинэ сорт гаргахад наад зах нь 12-15 жилийн хөдөлмөр зарцуулдаг болохыг дэлхийн практик харуулж байна. Бид 2012 оноос эрлийзжүүлэгийн аргаар төмсний сортын эх материал гаргах, шилэн сонголт хийж тус орны хөрс, цаг уурын нөхцөлд тохирсон шилдэг удам шалгаруулах ажил хийж байна. Энэ ажлын дүнд 46 хослолын2190 булцууны бүл, 6 хослолын 31 шинэ клон бий болгов. DOI: http://dx.doi.org/10.5564/mjas.v12i1.259