МОНГОЛ-АЛТАЙН ӨНДӨР БҮСИЙН БЭЛЧЭЭРИЙН ЗОНХИЛОХ ХОРЛОГЧ (Eclipophleps Serb. Tarb.) ТӨРЛИЙН ЦАРЦААТАЙ ТАХИА ХЭРЭГЛЭЖ БИОЛОГИЙН АРГААР ТЭМЦСЭН СУДАЛГААНЫ ДҮН - Чулуунжав, Ч.; Ганчимэг, Г.; Гэрэлмаа, С. (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2014)
Монгол-Алтайн өндөр уулсын бүсэд тархсан Eclipophleps Serg.Tarb. төрөлд хамаарах 10 гаруй зүйл бэлчээрт хөнөөл учруулж бэлчээрийг цөлжүүлэх амьд байгалийн урьдавч хүчин зүйл болдог. Дээвэр далавчит төрлийн Богданов, Кержнер, Мөсний, Мөнххайрханы зэрэг зүйлийн царцаатай хлорт, фосфорт, пиретройд нэгдлийн инсектицидийг 1965-2013 он хүртэл дагнан хэрэглэж тухайн газар нутгийн биоценозыг сукцессэд оруулж хорлогч шавьжийн давамгайлан тархаж ургамалд гэмтэл учруулах хүний хүчин зүйлээс болж үүсгэж байгаадаа анхаарах хугацаа аль хэдийн өнгөрсөнд биологийн шинжлэх ухааны онол, практикийн чиглэлээр авч үзэх чухал асуудал болжээ. DOI: http://dx.doi.org/10.5564/mjas.v12i1.267