ХАЯГДАЛ ТОСНООС БИОДИЗЕЛЬ ТҮЛШ ГАРГАЖ ХАРЬЦУУЛАН СУДАЛСАН ҮР ДҮН - Болор-Эрдэнэ, Н.; Энхбаяр, Г. (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2014)
Ургамлын хаягдал тос нь биодизель түлш үйлдвэрлэх хамгийн хямд өртөгтэй, эдийн засгийн хувьд хэмнэлттэй нөөцийн нэг юм. Ургамлын цэвэр буюу хүнсний зориулалтаар огт ашиглаагүй тосонд Өөхний Чөлөөт Хүчил (ӨЧХ, Free Fatty Acid, FFA) 0,1% -аас бага хэмжээтэй агуулагдана. Ургамлын хаягдал тосонд агуулагдах энэхүү өөхний чөлөөт хүчил нь биодизель түлш үйлдвэрлэх (transesterification process) процессд учруулдаг. Ийм учраас ургамлын хаягдал тосноос биодизель түлш үйлдвэрлэхдээ өөхний чөлөөт хүчлийг тэглэх тийтэрлэх аргыг (titration) нэмж хэрэглэсэн туршилтын дүнг оруулав. DOI: http://dx.doi.org/10.5564/mjas.v12i1.273