ОРХОНЫ ХӨНДИЙН БАЙГАЛИЙН ЦОГЦОЛБОРТ ГАЗРЫН УРГАМАЛЖИЛТЫН СУДАЛГАА (ХАРХОРИН СУМЫН ЖИШЭЭН ДЭЭР) - Эрдэнэчимэг, Д.; Бүрэнжаргал, О. (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2014)
Орхоны хөндийн байгалийн цогцолборт газрын ургамлан бүлгэмдлийн судалгааг Хархорин сумын жишээн дээр Мойлт, Намаг, Их элстий, Баянзүрх зэрэг газруудад хийж гүйцэтгэв. Судалгааны явцад ургамлын зүйлийн бүрэлдэхүүн, тусгаг бүрхэц, ургац зэрэг үзүүлэлтийг тодорхойлж бэлчээрийн доройтлын байдалд үнэлгээ өгөв. Судалгааны үр дүнгээр төв суурин газарт ойр орших Мойлтын амны бэлчээр хүчтэй талхлагдсан байсан бол сумын төвөөс харьцангуй хол зайд орших Намаг, Их Элстийн бэлчээр дунд зэрэг талхлагдсан, харин Баянзүрхийн бэлчээр бага ашиглагдсан буюу соргог бэлчээрт хамаарч байна. DOI: http://dx.doi.org/10.5564/mjas.v12i1.283