МИКРОСАТИЛЛЕТ ДАРААЛЛЫГ АШИГЛАН АДУУНЫ (Equus caballus) ЭЦЭГ ТОДОРХОЙЛСОН ДҮН - Батмагнай, Э.; Гантуяа, Б.; Даваасүрэн, Б.; Баттөр, Б.; Батцэцэг, Б. (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2014)
Манай оронд адууны хулгайг илрүүлэх болон цэвэр угшлын адууны үр төлийн худалдаа наймаанд жинхэнэ гарвалыг шалгах зэргээр адууны эцэг, үр төлийн хамаарлыг тогтоох шаардлага сүүлийн жилүүдэд эрс нэмэгдсэн. Өндөр полиморф чанартай ДНХ дараалал дахь давталтат элементүүд нь бодгаль хоорондын ялгаа, адууны удмын хамаарлыг тогтооход хамгийн тохиромжтой бөгөөд өртөг зардлын хувьд хямд арга юм. Энэхүү судалгааны нь адууны үр төлийг генетикийн хамаарлаар тогтоож адууны эцэг тодорхойлох арга зүйг боловсруулах зорилгоор хиийгдлээ.Нийт шилэн сонголот хиййж шалгарсан 8 микросаттеллит маркерүүдийг ашиглан 4 азарга, 6 гүү, 9 үрээ нийт 19 адууны эцэг үр төлийн харьцааг тодорхойллоо. Судалгааны үр дүнгээс үзэхэд адууны эцэг тодорхойлох арга зүй нь цаашид манай оронд хэрэглэгдэх бүрэн боломжтой нь харагдаж байна. DOI: http://dx.doi.org/10.5564/mjas.v10i1.288