ӨСВӨР ТЭМЭЭНИЙ ГАЛБИР, АШИГ ШИМ БОЛОН ЦУСНЫ ЗАРИМ ҮЗҮҮЛЭЛТҮҮДИЙН ХООРОНДЫН ХАМААРАЛ - Балдан, Т.; Жавзандолгор, Ц. (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2014)
Судалгаанд хамрагдсан өсвөр тэмээний үсний урт, биеийн хэмжээ, амьдын жин болон цусан дахь нийт уураг, липидийн хооронд хамаарал ажиглагдсангүй. Тэмээний галбир, ашиг шим болон цусны нийт уургийн хоорондох шүтэлцээний илтгэлцүүрүүд сөрөг чиглэлтэй бөгөөд шүтэлцээний хүч 0.150-0.376 хооронд хэлбэлзэж байлаа. Дээрх зүй тогтол нь цусны альбумин/глобулины харьцааны шүтэлцээнд мөн адилхан байсан бөгөөд шүтэлцээний хүч 0.002-0.308-ын хооронд хэлбэлзэж байна. Өсвөр тэмээний галбир, ашиг шим болон цусны липидийн хоорондын шүтэлцээний хүч 0.150-0.304-ийн хооронд хэлбэлзэж, биеийн өндөр х липид, урт х липидийн хооронд сөрөг чиглэлтэй байлаа. Хос шинжүүдийн хоорондох шүтэлцээний хүч, чиглэлийн байдлаас дүгнэлт хийж үзэхэд, байгаль цаг уурын таатай нөхцөлд тэмээний цусан дахь уураг, липидийн түвшрүүлэг тэмээний биеийн хэлбэр галбир, үсний урт, амьдын жингээс огт хамааралгүй, харин ч сөрөг үзүүлэлттэй байдгийг гэрчилж байна. Энэ нь тэмээний цусан дахь уураг, липидийн түвшрүүлэг жилийн улирлаар бага зэрэг өөрчлөгдөх боловч тэмээний биеийн талбайн хэмжээтэй сөрөг хамааралтай байж болох таамаглалд хүргэж байна. Үүнийг тэмээний биеийн дасан зохицох урвалтай холбон тайлбарлаж болох юм. DOI: http://dx.doi.org/10.5564/mjas.v10i1.297