МОНГОЛ ХОНИНЫ НООСНЫ БҮТЭЦ, ШИНЖ ЧАНАРЫГ ЭЛЕКТРОН МИКРОСКОПИЙН АРГААР СУДЛАХ - Ганбат, Г.; Хишигжаргал, Ц.; Ганзориг, Ч.; Оюунсүрэн, Э.; Ганчимэг, Л. (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2014)
Монгол хонины ноосны ноолуур, завсрын, сор, ямаан үснүүдийн хайрслаг давхарга, цайварлаг давхаргыг электрон микроскопийн аргаар анх удаа судалж тодорхойлсон. Судалгааны үр дүнгээс үзэхэд ноолууран үсний хайрс нь зөв хэлбэртэй, ширхэгтийн 1мм уртад оногдох хайрсны тоо 58 байхад ямаан үсний хувьд хайрс нь зөв биш хэлбэртэй ширхэгтийн 1мм уртад оногдох хайрсны тоо 67 байна. Цайварлаг давхаргын хувьд авч үзэхэд ноолууран үс нь орто, паракортекс гэсэн 2 хэсгээс тогтдог байна. Хөндлөн огтлолын талбай нь 285,9мкм2 байна. Ямаан үсний хувьд хөндлөн огтлолын хувьд ихэнх хувийг нь хөндий гол эзлэн тогтсон байна. Хөндлөн огтлолын талбай нь 10975,1мкм2 байна. DOI: http://dx.doi.org/10.5564/mjas.v10i1.301