СЭЛГЭЭНИЙ ТАЛБАЙН ХОГ УРГАМЛЫН СУДАЛГАА - Отгонбаатар, И.; Аззаяа, Т. (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2014)
Жилээс жилд өсөн нэмэгдэж байгаа хүн амыг хүнсний бүтээгдэхүүнээр, малыг тэжээлээр, хөнгөн хүнсний үйлдвэрийг түүхий эдээр хангах зорилтыг биелүүлэхэд тариалангийн үйлдвэрлэлийг эрчимжүүлэн хөгжүүлэх, түүнийг эрхлэх системийг улам боловсронгуй болгох шаардлага зүй ёсоор тавигдаж байна. Энэхүү судалгааны ажлыг И.И.Либерштейн, А.И.Туликов нарын боловсруулсан хучилтын проектын арга, гербицидийн техник үр дүн, хог ургамлын хөрсөнд агуулагдах үрийн хэмжээг Б.А.Доспеховын арга, пестицидийн үлдэгдлийг хөрсөнд “Биоиндикатор”- ийн аргаар тус тус тодорхойлсон. Хог ургамалтай тэмцэхэд хөрс бордох, өвчин хортонтой тэмцэх, таримлын бүтцийг боловсронгуй болгох замаар сэлгээг зөв мөрдөх, хөрсийг элэгдэл, эвдрэлээс хамгаалах, үрийн аж ахуйг оновчтой зохион байгуулах зэргээр тариалангийн эдэлбэр газрыг ариг гамтай, үржил шимийг нь бууруулахгүйгээр зүй зохистой ашиглаж тариалах технологийг боловсронгуй болгох асуудал нэн чухал юм. DOI: http://dx.doi.org/10.5564/mjas.v10i1.310