УСНЫ АЛДАГДЛЫГ ХЯНАХ БОЛОМЖИЙГ СУДАЛСАН ДҮНГЭЭС - Мөнхтуяа, Х. (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2014)
Манай улсын нийт хүн амын 30.8 % нь төвлөрсөн цэвэр ус түгээгүүрийн системээс, 24.4 % нь зөөврийн ус тээврийн үйлчилгээнээс, 35.7 % нь ус түгээх цэг, худгаас, 9.1 % нь булаг, шанд, гол горхи, цас мөсний усыг унд, ахуйдаа хэрэглэж байна. Цэвэр усны нөөцийг үр ашигтай зарцуулах, хот суурин газрын ус хангамжийн шугамын болон хэрэглэгчдийн усны алдагдлыг багасгах арга замыг олж ус түгээгүүрийн сүлжээний ажиллагааг оновчтой болгоход судалгааны зорилго оршино. Тоолууртай байранд оршин суугч нэг хүн хоногт 92 литр ус хэрэглэж байхад тоолуургүй байрны нэг хүн хоногт 345 литр ус хэрэглэж, ус хэрэглээ даруй 3.75 дахин их байгааг судалгаагаар тогтоов. Тоолууржсанаар усны алдагдлыг 3.75 дахин багасгаж, хэрэглэгч жилд дунджаар 98923 төгрөг хэмнэх боломж байна. DOI: http://dx.doi.org/10.5564/mjas.v10i1.348