ХАРАА, ЕРӨӨ ГОЛЫН САВ ГАЗАРТ МАЛЫН ТРИПАНОСОМОЗ ҮҮСГЭГЧ (Trypanosoma evansi)-ИЙГ ДАМЖУУЛАГЧ ХӨХТҮРҮҮНИЙ ТӨРЛИЙГ ТОДОРХОЙЛСОН ДҮНГЭЭС - О, Чинчимэг; Х, Наранбаатар; И, Хатанбаатар; П, Мөнхзул; Б, Цэрэнтогтох; Ё, Мягмарсүх; Г, Батцэцэг (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2017)
Хараа, Ерөө голын сав дагуу байрладаг Төв аймгийн Борнуур, Батсүмбэр, Баянчандмань, Дархан-Уул аймгийн Хонгор, Орхон, Сэлэнгэ аймгийн Жавхлант, Сайхан, Баянгол, Ерөө сумын адуу, үхрээс болон хүрээлэн буй орчноос 106 хөхтүрүүг шавж баригч тороор цуглуулж, цуглуулсан хөхтүрүү тус бүрийг 70%-ийн этилийн спирттэй цодон саванд хадгалааслав. Хараа, Ерөө голын сав газрын зарим нутгаас бидний судалгаанд хамрагдсан хөхтүрүүний 63.2% -ийг Hybomitra төрөл, 34%-Tabanus төрөл-2.8%-Atylotus төрөл тус тус эзэлж байв. Хөхтүрүүний төрлийг тэдгээрийн толгой, антенны хэлбэр, далавч, хөл, нүд, эмэгчин хөхтүүрүүнд нүүрний бүтцээр ялган тодорхойлох боломжтойг бидний судалгаа харуулж байна.