The Result of the study on feeding young pigs with zeolite mixed feed - Dorjpurev, Sangajav; Ayush, Otgonjargal; Norovsambuu, Togtokhbayar (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2021)
In our research experimental trial we have fed the selected 40 head of Landrace piglets, of 3 months old by concentrated mixed feed enreched with 2.0, 4.0 and 6.0 percent of zeolite during 60 days. For the case of the trials when used concentrated feed without zeolite the feed consumption per 1 kg weight gain was 4.7 kg (P <0.05). When experimented piglets are fed by concentrated mixed feed contained zeolite at 4 and 6 percent, the feed consumption was 4.3 kg of feed, which is the lowest feed consumption. The daily weight gain of the experimental groups was 221–270 g, and there was no significant difference between them. The addition of zeolite by 6.0% to the experimental pig feed ration resulted in a decrease in daily weight gain and slaughter yield. However, the inclusion of zeolite in the ration at 4.0% fully satisfies the daily mineral requirements, making it suitable for young pigs. Цеолитоор баяжуулсан багсармал тэжээлээр өсвөр гахайг тэжээсэн судалгааны үр дүнгээс Landrace үүлдрийн 3 сарын настай 40 толгой өсвөр гахайны бүрэн найрлагат багсармал тэжээлийн жорд цеолитыг 2.0 %, 4.0%, ба 6.0 % баяжуусан 45 хоногийн хугацаанд тэжээлийн туршилт явуулсан. Цеолит оролцуулаагүй жороор 1 кг мах нэмэгдүүлэхэд 4.7 кг тэжээлийг зарцуулсан (P <0.05). Цеолитыг жорд 2.0%-р оролцуулахад 4.5 кг, 4.0% ба 6.0%-н цеолитыг оролцуулахад 4.3 кг багсармал тэжээл зарцуулж байгаа нь хамгийн бага тэжээл зарцуулж байв. Туршилтын бүлгүүдийн хоногийн нэмэгдэл жин нь 221-270 гр байсан ба энэ нь хооронд мэдэгдэхүйц ялгаатай биш байв. Туршилтын гахайны тэжээлийн жорд цеолит 6.0%-р нэмснээр хоногийн нэмэгдэл жин болон нядлагын гарц буурах зүй тогтол ажиглагдаж байв. Харин жорд цеолитыг 4.0%-аар оролцуулахад хоногт шаардагдах эрдэс бодис шимт чанарыг бүрэн хангаж байгаа нь уг тэжээлийг өсвөр гахайд өгөх нь тохиромжтой байв. Түлхүүр үг: Хоногийн нэмэгдэл жин, нядлагын гарч, цеолит