Biological and agronomical characters of spring wheat variety Darkhan-212 - Baasansuren, Otgonbayar; Serchin, Batbold; Yadamsuren, Myagmarsuren (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2021)
The study was conducted during 2015-2019 in IPAS. The spring wheat variety “Darkhan-212” was developed by a wheat breeding program from cross varieties Darkhan-140 and Darkhan-144 in 2005 and transferred to the State variety trial in 2019. Results of the yield trial shown the spring wheat variety “Darkhan-212” matured by 87 days, yielded 0.33 t/ha more than check variety Darkhan-34, have a high yield capacity (4.28 t/ha), a good bread-making quality, and a high tolerance to drought, lodging, shattering and diseases. The economic efficiency of the new variety was 181.5 thousand tugriks per hectare than check variety Darkhan-34. Зусах буудайн Дархан-212 сортын биологийн болон агрономийн онцлог шинжийг тогтоосон дүн “Үр тарианы селекцийн ажлын хөтөлбөр”-ийн дагуу жишиг сортоос нэмүү ургацтай, чанар сайтай, гадаад орчны тааламжгүй нөлөөнд тэсвэртэй сорт гаргах зорилгоор 2005 онд буудайн Дархан-140 сортыг Дархан-144 сорттой эвцэлдүүлж эрлийз удмаас шилэн сонголтын аргаар дундын болцтой Дархан-212 (СТ-485/09) сортыг гарган авсан. 5 жилийн буудайн үндсэн сорилтын дүнгээр уг сорт нь дунджаар 87 хоногт боловсордог, жишиг Дархан-34 сортоос 3.3 ц/га нэмүү ургацтай, усалгаагүй нөхцөлд 42.8 ц/га хүртэлх ургацын чадавхитай, ган, налалт, үрийн асгаралт, зонхилох өвчинд тэсвэртэй, уураг, цавуулгийн агуулалтаар MNS 0097:2010 хүчит буудайн стандартыг хангасан. Эдийн засгийн үзүүлэлтээр Дархан-212 сортыг жишиг Дархан-34 сорттой харьцуулахад нэгж талбайгаас 82500 төгрөгний нэмүү бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэх боломжтой. Тариалангийн талбайн 30 хувь буюу 100 мянган га талбайд нэвтрүүлэхэд жилд 8.2 орчим тэрбум төгрөгний ашиг тариаланчид хүртэнэ. Иймээс 2019 онд Улсын сорт сорилтын зөвлөлөөр хэлэлцэж, газар тариалангийн төвийн бүсэд экологийн сорилтод дэвшүүлээд байна. Түлхүүр үг: селекци, эрлийз, сорилт, ургац, цавуулаг