Research studies on agricultural tractor’s fuel contamination in Mongolia - Oyunsurtal, Erdenesaikhan; Tserendorj, Ulziibaatar (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2021)
The study is presented the result of the contamination of diesel fuel of tractor which used in agricultural sector. We took the sample from tractor fuel tank when spring’s cultivating and summer and autumn harrowing time, and analyzed the amount of contamination. The samples were taken periodically from tank tractors, autoclaves and warehouses, and the amounts of contamination contained in the fuel were determined by using the tools such as the filter tool /Millipore/, drying oven /202-OAB/, electronic weight /Sartorius BSA223s/, and microscope /Lab-Kits MB-YYS-300/ in accredited fuel and oil laboratory of Techenomics Mongolia LLC. The amount of contamination depended on the refuel to tractor on the field, and the periods of the working in the field. Especially, during the spring’s sowing and summer and autumn tillage, fuel pollution was much more and the geometric size of the mechanical mixture in the fuel was increasing. Монгол орны газар тариалангийн салбарт ашиглагдаж буй тракторын түлшний бохирдлын судалгаа Газар тариалангийн салбарт ажиллаж байгаа тракторын түлшний бохирдлыг тогтоох судалгааны ажлын үр дүнг танилцуулж байна. Хаврын тариалалт болон зун, намар тариалангийн талбайд уриншийн боловсруулалт хийх үед тракторын түлшний бакнаас дээж авч, бохирдлын хэмжээг лабораторийн шинжилгээгээр тогтоов. Талбайд ажиллаж байгаа тракторуудаас түлшний дээжийг тогтсон арга зүйн дагуу зориулалтын вакуум соруулаар авсан бөгөөд “Текеномикс Монгол” ХХК-ий түлш тосны итгэмжлэгдсэн лабораторит шүүгч багаж /Millipore/, хатаах шүүгээ /202-OAB Drying Oven/, электрон жин /Sartorius BSA223s/, микроскоп /Lab-Kits MB-YYS-300/ зэрэг багажуудыг ашиглан бохирдлын хэмжээг тодорхойлов. Лабораторийн шинжилгээний дүнгээс үзэхэд түлшний бохирдлын хэмжээнд тракторын гүйцэтгэх ажлын төрөл, түүний талбайд ажиллах хугацаа нөлөөлж байна. Ялангуяа хаврын тариалалт, намар талбайн уриншийн боловсруулалт хийх үед түлшний бохирдол их, түлшинд байгаа механик хольцын геометр хэмжээ томорч байна. Түлхүүр үг: Дизель түлш, түлшний дээж, орчны тоосжилт, түлшний бохирдол