Detection of zoonosis T. saginata in beef which prepared for food - Ganbaatar, Badamchimeg; Dalantai, Munkhgerel; Batbold, Davkharbayar; Orkhon, Banzragchgarav; Myagmar, Zoljargal; Sandagdorj, Narantsatsral; Tovuu, Amgalanbaatar; Batdorj, Davaasuren; Badgar, Battsetseg; Banzragch, Battur; Punsantsogvoo, Myagmarsuren (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2021)
Cysticercosis is a zoonotic disease caused by the parasite Taenia saginata which is parasitizes in the human small intestine as definitive host. There is currently no report about the molecular epidemiological survey on the pathogen in Mongolian beef. We aimed to detect the larvae of the human parasite T. saginata in beef using modern molecular biology methods . We isolated DNA from beef samples and conducted polymerase chain reaction (PCR) based a specific part of the cytochrome oxidase sub-gene 1 (COX-1) of T. saginata. A total of 298 samples were taken from bovine heart, masticatory, diaphragm, and transverse femoral muscles. The detection PCR of 491 bp specific part of the COX-1 gene of T. saginata has been performed. As result of PCR screening, 16 samples were positive or it has 5.4% infection rate. Infection rate in consumer grade beef has been shown high the risk of transmission to humans and the spread of infection in the population, as well as the fact that infected beef is a source of human infection. This study is the first evidence that cysticercosis of T. saginata has been detected by PCR in consumer grade beef in Mongolia, and it shows that there is need to further improvement of meat control and prevention of the disease in the population. Хүнсэнд бэлтгэж буй үхрийн махнаас Taenia saginata-г полимеразын гинжин урвалаар илрүүлсэн дүн Цистицеркоз нь хүний нарийн гэдсэнд шимэгчлэгч Taenia saginata зүйлийн шимэгчээр үүсгэгддэг зооноз өвчин юм. Молекул биологийн аргаар Монгол орны үхрийн маханд уг үүсгэгчийг илрүүлсэн талаар мэдээлэл одоогоор байхгүй байна. Бид хүнд шимэгчлэгч Taenia saginata туузан хорхойн авгалдайг үхрийн махнаас молекул биологийн орчин үеийн арга ашиглан илрүүлэх зорилго тавин ажиллав. Үхрийн махнаас ДНХ ялган, Полимеразын Гинжин Урвал (ПГУ)- аар T. saginata- ийн цитохром оксидазын дэд ген 1 (COX-1)- ийн өвөрмөц хэсгийг илрүүлэн тодорхойллоо. Судалгаанд үхрийн зүрх, зажлуур, өрцний булчингийн хэсгүүд болон гуяны хөндлөн судалт булчингаас нийт 298 дээж авч ПГУ-аар шинжлэхэд 16 дээжинд T. saginata- ийн COX-1 генийн 491 хос суурьт өвөрмөц толбо илэрч ПГУ-н эерэг дүн үзүүлсэн ба нийт шинжилсэн дээжний 5.4% халдвартай байлаа. Хүнсэнд хэрэглэгдэж буй үхрийн маханд ПГУ-аар T. saginata- ийн цистицеркийн генийн өвөрмөц хэсгийг илрүүлсэн нь уг үүсгэгчээр хүн халдварлах, хүн амын дунд халдвар тхах өндөр эрсдэлтэй төдийгүй халдвартай үхрийн мах нь хүнд халдвар тархах эх үүсвэр болж байгааг нотолсон судалгаа болж байна. Монгол орны нөхцөлд хүнсэнд хэрэглэж буй үхрийн маханд ПГУ- аар T. saginata- ийн цистицеркийг илрүүлж баталгаажуулсан анхны мэдээлэл болж байгаа төдийгүй энэ нь цаашид махны хяналтыг сайжруулах, хүн амыг уг өвчнөөс урьдчилан сэргийлэх боломж байгааг харуулж байна. Түлхүүр үг: Үхрийн цистицерк, Taeniidae.sp, T. saginata, COX-1 ген