САРЛАГИЙН ХӨӨВРИЙН ТЕХНИКИЙН ШИНЖ ЧАНАР - Хишигжаргал, Ц.; Энхтуяа, Д.; Лувсаншарав, Б.; Байгалмаа, Д.; Оюунсүрэн, Э. (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2014)
Сарлагийн хөөврийн техникийн шинж чанар болон тэдгээрийн хоорондын хамаарлыг энэхүү судалгаагаар тодорхойлов. Судалгааны үр дүнгээс үзэхэд 1 настай сарлагийн хөөврийн атирааны гүний дундаж утга нь 76,7 град/мм, хоёр настайд 67,9 град/мм, гурван настайд 56,9 град/мм, дөрвөн настай сарлагт 50,4 град/мм, таван настайд 47,8 град/мм тус тус байна. Сарлагийн хөөврийн голч нь 16,2 мкм–аас 29,66 мкм-ын хооронд хэлбэлзэж 1 настай сарлагийн хөөврийн голчийн дундаж утга нь 18,4 мкм, квадрат хазайлт нь ±5,3, жигд бусын итгэлцүүр нь 28,8 хувь байснаа цаашдаа нас ахих тутам бүдүүрсээр 5 настайд хөөврийн голчийн дундаж утга нь 25,5 мкм, квадрат хазайлт нь ± 8,3, жигд бусын илтгэлцүүр нь 32,5 хувьд хүрч байна. Сарлагийн хөөврийн урт нь 23,0 мм–ээс 41,9 мм–ийн хооронд хэлбэлзэж байна. Нэг настай сарлагийн хөөврийн ноолуур хамгийн урт 37,2 мм байхад, 2 настайд 35,2 мм, 3 настайд 32,6 мм, 4 настайд 29,3 мм, 5 настайд 27,5 мм тус тус болж сарлагийн нас дагаж буурч байна. Энэхүү хөөврийн техникийн шинж чанаруудын нас дагасан өөрчлөлт жигд, хэвийн тархалттай болохыг тогтоосон. Хөөврөн ширхэгтийн атираа, голчийн хоорондын шүтэлцээний илтгэлцүүр -0,79 буюу хүчтэй урвуу байна. Харин атираа, уртын хоорондын шүтэлцээний илтгэлцүүр нь 0,86 буюу хүчтэй шууд байхад голч, уртын хоорондын шүтэлцээний илтгэлцүүр -0,75 буюу хүчтэй урвуу хамааралтай байна. DOI: http://dx.doi.org/10.5564/mjas.v12i1.251