ДОТООД ШАТАЛТЫН ХӨДӨЛГҮҮРИЙН ЭКОЛОГИЙН ХАРЬЦУУЛСАН ҮНЭЛГЭЭ - Мөнхтүвшин, Ж.; Энхбаяр, Г. (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2014)
Монгол Улсын хэмжээнд сүүлийн жилүүдэд автомашины тоо эрс нэмэгдэж байгаатай холбоотой хот, суурин газрын агаарт хаягдах хорт бодисын хэмжээ мөн ихэсч байна. Эрдэмтэн, судлаачид автомашины хөдөлгүүрийн ажилласан хийн найрлагад 300 гаруй төрлийн хорт хий агуулагддаг болохыг судалгаагаар тогтоожээ. Эдгээрээс нүүрстөрөгч, азотын ислүүд, нүүрстөрөгчийн дутуу исэл зэрэг нь хүний эрүүл мэндэд илүү хор хөнөөл учруулдаг байна. Улаанбаатар хотод ашиглагдаж байгаа суудлын автомашины насжилтаас хамааруулан машинаас ялгарч байгаа хорт хийн үзүүлэлтүүдийн утгыг MNS:5013:2009 стандарттай харьцуулсан үр дүнг танилцуулав. DOI: http://dx.doi.org/10.5564/mjas.v12i1.272