Comparing soil properties of rehabilitated sites from the amount studied: (On the example of the Shar Khad mouth of Uvur Zaisan, Bogd Khan mountain) - Byambajav, Lkhamsuren; Adiyazar, Khishigsaikhan (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2022)
According to the results of a physical and chemical analysis of the soil, the content of humus in the 0-8 cm layer of the soil was 2.1 % in the area with buildings, and 1.3 % in the area with sea buckthorn. Further, the content of physical clay was 55.1 % in the area with buildings, And 31 % lower in the area planted with sea buckthorn. The two areas additionally exhibited a 14.2-21.4% higher sand content than According to the above results, there is a reason to believe that the soil in the area with construction has been significantly affected by erosion and degradation. However, there is reason to believe that the properties of the soil in the area planted with sea buckthorn are relatively improving. Нөхөн сэргээлт хийсэн талбайн хөрсний шинж чанарыгхарьцуулан судалсан дүнгээс Хураангуй Уг судалгаагаар Богдхан уулын Өвөр Зайсангийн амны 15 га талбайд баригдсан барилгажилтын нөлөөлөл хөрсөн бүрхэвчид хэрхэн нөлөөлснийг тогтоох, тухайн газрын хөрсийг хамгаалах, нөхөн сэргээх боломжийг судалж тогтоох зорилгоор тус газрын хөрсөнд зүсэлт хийж, морфологи бичиглэл үйлдэн, хөрсний физик, химийн шинж чанарыг тодорхойлон голлох үзүүлэлтээр ижил хэв шинжийн хашиж хамгаалсан талбайн [9] хөрсний шинж чанартай харьцуулан судлав. Хөрсний физик, химийн шинжилгээний дүнгээр хөрсний 0-8 см үе давхарга дахь ялзмагийн агууламж хяналт болгон сонгож авсан хашиж хамгаалсан талбайнхаас барилгажилтын ойролцоох талбайнх 2.1 %-иар, чацаргана тариалсан талбайнх 1.3 %-иар, физик шаврын агууламж барилгажилт бүхий талбайнх 55.1 %-иар, чацаргана тариалсан талбайнх 31 %-иар тус тус бага, элсний агууламж уг 2 талбайд 14.2-21.4 %-иар тус тус илүү байна. Дээрх үр дүнгээс үзэхэд барилгажилт бүхий талбайн хөрс илүү талхагдал, доройтолд нэлээд өртсөн гэж үзэх үндэстэй байна. Харин чацаргана тариалсан талбайн хөрсний шинж чанар харьцангуй сайжирч байна гэж үзэх үндэстэй байна. Түлхүүр үг: Хөрсний доройтол, хөрсний физик, хими шинж чанар, хөрсний үржил шим, хөрсний механик бүрэлдэхүүн