Seroprevalence of hepatitis e virus infection in some animals of Mongolia - Enkhbaatar, Batmagnai; Katsuro, Hagiwara; Bazartseren, Boldbaatar (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2022)
In order to analyze HEV seroprevalence in some animals of Mongolia, a total of 480 sera were collected from sheep, goats, cattle, horses, camels, and pigs raised in Tov, Dornogovi, and Selenge provinces. HEV zoonotic genotype 3 Virus Like Particle (VLP) protein was used in an indirect ELISA test as an antigen. A total of 68 animals, including 14 sheep, 15 goats, 4 cows, 1 horse, and 34 pigs, were diagnosed positive. The odds ratios of infection among species were high and statistically significant for pigs, sheep, and goats. Habitat and sex were statistically no significant. This study indicates that the risk of HEV infection is high among pigs, sheep, and goats in Mongolia. Nationwide comprehensive studies are needed to address food safety and public health issues in the future. Монгол орны зарим мал, амьтдад элэгний е вирусийн халдварыг ийлдэс судлалын аргаар тандсан дүн Хураангуй Монгол орны зарим мал, амьтдад элэгний Е вирусийн (ЭЕВ) халдварыг тандах зорилгоор Төв, Дорноговь, Сэлэнгэ аймгуудаас хонь, ямаа, үхэр, адуу, тэмээ, гахайн нийт 480 ийлдэс цуглуулсан. Шууд бус ФХЭБУ-ын шинжилгээнд ЭЕВ-ын зооноз 3-р хэвшлийн VLP (вирус төст хэсэг) уургийг эсрэгтөрөгч болгон ашигласан. Үүнээс 14 хонь, 15 ямаа, 4 үхэр, 1 адуу, 34 гахай, нийт 68 толгой мал, амьтад ийлдэсний шинжилгээгээр эерэг гарсан. Зүйлүүдийн хувьд гахай, хонь, ямаа илүү өндөр халдвартай байсан бөгөөд статистикийн ач холбогдолтой байв. Амьдрах орчин, хүйсийн хувьд статистикийн ач холбогдолгүй байв. Энэхүү судалгаа нь манай орны гахай, хонь, ямаанд ЭЕВ-ын халдварын эрсдэл өндөр байгааг харуулж байна. Цаашид хүнсний аюулгүй байдал, нийгмийн эрүүл мэндийн асуудлыг шийдвэрлэхийн тулд улсын хэмжээнд цогц судалгаа хийх шаардлагатай байна. Түлхүүр үг: гахай, ийлдэсний шинжилгээ, зооноз, хонь, ямаа, үхэр