ӨНДӨГЛӨГЧ ТАХИАНЫ БҮРЭН НАЙРЛАГАТ БАГСАРМАЛ ТЭЖЭЭЛИЙГ ЗАРИМ ТҮҮХИЙ ЭДЭЭР БАЯЖУУЛСАН СУДАЛГААНЫ ДҮН - Ж, Рэнцэнханд; Н, Тогтохбаяр; Х, Гэндарам (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2017)
Өндөглөгч тахианд зориулсан бүрэн найрлагат багсармал тэжээлийн жорыг дрожж, цеолит, глицерин зэрэг түүхий эдүүдээр баяжуулж, ашиг шимд үзүүлэх нөлөөг судлан тогтоох зорилгоор 2013-2015 оны хооронд өндөглөгч тахианд хоногт шаардагдах шимт бодисын нормыг үндэслэн нийт 19 төрлийн жор боловсруулж, 2 удаагийн туршилтаар Родонит 3 үүлдрийн 475 тахиаг тэжээв. Судалгааны дүнгээс үзэхэд өндөглөгч тахианы тэжээлийн жорд дрожж, цеолит, глицеринийг ашиглахад өндөгний хэлбэрт тодорхой нөлөө үзүүлээгүй ч өндөглөлт, өндөгний жинд сайнаар нөлөөлөх төдийгүй тэжээл төлцийг нэмэгдүүлэх боломжтой нь харагдаж байлаа.