Comparing the methods in sample collection and storage for genomic research - Sod-Erdene, Byambadash; Delgerzul, Baatar; Tsend-Ayush, Dechingavaa; Unudbayasgalan, Zunduibaatar; Ulziisaikhan, Tumendemberel; Tserendulam, Batsukh (Proceedings of the Institute of Biology, 2023)
The quality of DNA is a crucial factor in molecular genetics and conservation genomics research. Degradation of DNA can be caused due to many factors. To prevent DNA degradation, it’s essential to keep samples free from contamination, dry them quickly after collection, and store them in dry places. Therefore careful attention to storage conditions post-collection is important to minimize DNA degradation. In this study, we compared three different sample collection and storage methods by running agarose gel electrophoresis to determine their suitability for long-term storage without compromising DNA quality. We found that DNA from whole organ or large-sized samples degraded, while DNA from thinly sliced, chopped, dehydrated, and dried samples stored in silica gel and ethanol remained intact with high yield. Геномын судалгааны дээж цуглуулалт, түүний хадгалах аргуудын харьцуулалт Хураангуй. Молекул генетик болон хамгааллын генетикийн судалгааны чанарт нөлөөлдөг хамгийн чухал хүчин зүйл нь ДНХ-ийн чанар байдаг. ДНХ нь маш олон хүчин зүйлээс болж задардаг тул ДНХ-ийг задрахаас сэргийлэхийн тулд судалгааны дээжийг авахдаа бохирдуулахгүйгээр, хурдан хатааж хуурай нөхцөлд хадгалах нь чухал юм. Тиймээс аливаа судалгааны дээжийг анх цуглуулахад ДНХ-ийн задралыг бага байлгах үүднээс хадгалалтын нөхцөлд сайтар анхаарах хэрэгтэй байдаг. Иймд бид энэхүү судалгаагаар дээж цуглуулах, хадгалах 3 өөр арга зүйг туршсан ба аль нь ДНХ-ийн чанарыг алдагдуулахгүй, удаан хадгалахад тохиромжтой байгааг агарозын гель элеткрофорезод гүйлгэн харьцуулав. Ингэхэд эрхтэнээр нь буюу том хэмжээтэй авсан дээжийн ДНХ задарсан, харин нимгэн, жижиглэж усгүйжүүлж хатаасан болон силика гельд хадгалсан дээжийн ДНХ-ийн чанар хамгийн сайн буюу задраагүй, гарц ихтэй байв. Түлхүүр үгс: ДНХ задрал, Генетикийн дээж, Силика гель, RADseq, Дээж хадгалалт