САЙХАН-ОВООГИЙН НҮҮРСНИЙ ШИНЖ ЧАНАР БА ПИРОЛИЗЫН СУДАЛГАА - Даваажав, Я.; Пүрэвсүрэн, Б.; Серикжан X.; Батбилэг C.; Ууганжаргал, Э. (Proceedings of the Mongolian Academy of Sciences, 2011)
Манай орон нүүрсний арвин их нєєцтэй бєгєєд зарим ордуудын нүүрсний судалгаа нэлээд єргєн хүрээтэй хийгдсэн байдаг. Харин Сайхан-Овоогийн ордын нүүрс нь тєдийлєн судлагдаагүй учир энэ ордын нүүрсийг судалгааны обьектоор сонгон авч нүүрсний техникийн шинж чанарын үзүүлэлтүүдийг тодорхойлж, нүүрсэн дэх хүхрийн хэлбэрүүдийг тогтоон, пиролизын бүтээгдэхүүний гарц, хатуу үлдэгдэл дэх хүхрийн хэлбэрүүдийн агуулга, шингээх, шүүх чадвар зэргийг судлан тогтоолоо. Мєн нүүрсний бүтэц, үнсний макро, микро элементүүдийг нил улаан туяаны спектрометр, рентген флуоренценцийн спектрометрээр тодорхойлов. Түлхүүр үг: Нүүрс, Пиролиз, Идэвхжүүлэлт, Ерєнхий хүхэр, эрдэс бүрэлдэхүүн Investigation on Characterization and Pyrolysis of Coal from Saikhan-Ovoo Deposit Have been determined main technical characteristics of coal from Saikhan-Ovoo deposits: moisture Wa-2.24%, ash, Aa-10.56%, volatile matter, Vdaf-8.17% caloric value, Qo- 8052 ккal/kg, and sulfure content Satotal-0.35%, SaSO4-0.0 13%, SaS-0.018%, Saorganic-0.32%.Saikhan-Ovoo coal was tested by pyrolysis experiments and determined yields of pyrolysis hard residue-90.8%, tar and water-5.3%, and gases-3.8%.The pyrolysis hard residue had been activated by steam and the adsorbing was ability increased which measured with iodine and methyleneblue. The X-ray and analysis of coal ash showed that ash has alkaline character. DOI: http://dx.doi.org/10.5564/pmas.v0i1.62 Proceedings of the Mongolian Academy of Sciences 2010 No.1 pp.3-17