ЦАЙДАМ НУУРЫН ОРДЫН НҮҮРСНИЙ ХАЛУУНЫ БОЛОВСРУУЛАЛТ, ХАТУУ БА ШИНГЭН БҮТЭЭГДЭХҮҮНИЙ СУДАЛГАА - Батбилэг, С; Пүрэвсүрэн, Б; Даваажав, Я; Намхайноров, Ж (Proceedings of the Mongolian Academy of Sciences, 2016)
Судалгааны обьект болгон сонгосон Цайдам нуурын ордын нүүрсний техник шинж чанарын үзүүлэлтүүд болон петрографийн ба элементийн найрлагыг тодорхойлж Б2 маркын лигнитийн төрлийн хүрэн нүүрс болохыг тогтоов. Пиролизын туршилтаар гарган авсан хатуу үлдэгдэл буюу хагас коксыг хэт халсан усны уураар идэвхжүүлж гарган авсан идэвхжүүлсэн нүүрсний иод ба метилен хөхийн шингээлтийн багтаамжийг тодорхойлон нүх сүвэрхэг бүтцийг SEM-ийн анализаар, термолизын давирхайг нил улаан туяаны ба цөмийн соронзон резонансын спектрометрийн багажит анализын аргаар тус тус судлав.