БАРУУН МОНГОЛЫН ЭРДЭСЖИЛТТЭЙ НУУРУУДЫН УСНЫ ХОРТ ЭЛЕМЕНТИЙН ЭКОГЕОХИМИЙН СУДАЛГАА - Ариунбилэг, С; Исупов, В П; Шацкая, С С; Дладимиров, А Г; Мороз, Е Н; Ляхов, Н З; Шварцев, С Л; Колпакова, М Н; Оюун-Эрдэнэ, Б (Proceedings of the Mongolian Academy of Sciences, 2016)
Монгол, Оросын ШУА-иудын хоорондын 2009-2012 онуудын шинжлэх ухааны суурь судалгааны хамmарсан төслийн хүрээнд Монгол орны эрдэсжилт ихтэй, шорвог нууруудын микроэлементийн агуулгыг анх удаа судалж, зарим эрдэст нууруудын усанд уран (238U -1 мг/л) ба бусад дагалдах ховор элементүүдийн (Br, Li, B, Sr, Rb) агуулга өндөр байгааг илрүүлсэн юм. Үүнээс гадна Баруун Монголын эрдэсжилт ихтэй томоохон нууруудын усанд урантай геохимийн эвшил үүсгэдэг литий, хүнцэл зэрэг хорт элементүүдийн агуулга зөвшөөрөгдөх хэмжээнөөс илүү их байгааг илрүүлэв.. Эрдэсжилттэй нууруудын усны уран ба хорт элементийн микроэлементийн хуримтлал нь тухайн газар нутгийн хүрээлэн байгаа орчны уулын чулуулгын найрлагатай холбоотой үүсдэг. Иймд байгаль дээрхи гадаргын усны хорт элементүүдийн (U,As,Se, Mo, V, Li) экогеохимийн асуудалд анхаарал хандуулах хэрэгтэй болж байна.